Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor la raport: 7 din top 10 companii mari sunt pe profit - Allianz-Ţiriac, NN Asigurări de Viaţă şi Generali, iar 3 pe pierdere - Euroins, City Insurance şi Asirom

Piaţa asigurărilor la raport: 7 din top 10 companii...

Autor: Mircea Nica

02.12.2021, 00:08 6953

Şapte din primele 10 companii mari de asigurări din piaţă au fost pe profit în 2020, conform da­telor de la Ministerul Finanţelor, singura ins­ti­tuţie unde pot fi găsite, agregate şi ana­li­zate aceste date. Cea mai profitabilă companie de asigurări este Allianz-Ţiriac, cu 138 mil. lei profit, ceea ce la venituri de 1,65 mil. lei înseamnă o marjă de profit de 8,36%. După un an în care majoritatea industriilor au avut de suferit din cauza restricţiilor impuse în contextul pan­demiei de COVID-19, a blocajelor de mişcare, dar şi a in­ves­tiţiilor pe care toate companiile au trebuit să le imple­men­teze pentru a putea funcţiona, majoritatea compa­ni­ilor din top 10 cele mai mari societăţi de asigurări din pia­ţă au fost profitabile.

Primele şapte din cele 10 cele mai mari companii de asigurări din piaţa locală care au terminat anul trecut pe profit au avut marje cuprinse între 0,64% şi 8,84%. Pe de altă parte, trei companii din clasament au raportat pierderi în 2020, cea mai mare pierdere fiind de peste 220 mil. lei în cazul companiei Euroins, al doilea cel mai mare asigurători RCA în 2020, devenit acum cel mai mare asigurător RCA după ce City Insurance a intrat în procedură de faliment.

Nu este deloc surprinzător faptul că cei mai mari jucători de pe segmentul RCA în 2020, a căror activitate este aproape exclusiv asigurări RCA, au terminat pe pierdere. Aceasta este o dovadă a faptului că piaţa RCA aduce pierderi asigurătorilor care activează pe aceasată zonă. Cu toate acestea, în condiţiile unui portofoliu diversificat, aceste pierderi ar fi putut fi acoperite din alte segmente.

Allianz-Ţiriac, Omniasig, Generali şi Groupama sunt câteva exemple de jucători care sunt prezenţi pe segmentul RCA, dar care au reuşit să termine anul 2020 pe profit datorită unui portofoliu care nu este concentrat sau dominat de asigurările RCA.

Având în vedere că City Insurance s-a prabuşit, iar Uniqa Asigurări a ieşit oficial din piaţa RCA, au mai rămas şapte jucători, Euroins, Allianz-Ţiriac, Omniasig, Asirom, Grawe, Groupama şi Generali care în perioada următoare vor începe să absoarbă clienţii rămaşi de la City.

Acest lucru ar putea însemna o normalizare a pieţei, dar în acelaşi timp ar putea avea anumite efecte asupra profitabilităţii companiilor de pe zona RCA, ceea ce înseamnă că asigurătorii vor avea nevoie de o contribuţie mult mai mare din partea celorlalte segmente de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO