Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor de viata a primit un impuls puternic prin introducerea cotei unice

07.03.2006, 00:00 31

Piata asigurarilor de viata s-a ridicat anul trecut la aproape 300 de mil. euro, potrivit estimarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Am fost placut surprins de faptul ca a existat o revigorare a pietei anul trecut", spune presedintele CSA, Nicolae Crisan.

Fata de 2004, piata asigurarilor de viata a crescut cu circa 57% in euro.

Reprezentantii companiilor de asigurari estimeaza o crestere de circa 40% a pietei asigurarilor de viata in acest an.

"Explicatia cresterii acestei piete o reprezinta faptul ca asigurarile de viata sunt legate de disponibilitatile financiare ale cetatenilor, iar anul trecut ei au avut mai multe disponibilitati datorita introducerii cotei unice. Exista o stransa legatura intre asigurarile de viata si veniturile populatiei, este un lucru demonstrat stiintific", explica Crisan.

Cea mai mare companie de pe aceasta piata, ING Asigurari de Viata, a incheiat anul trecut cu afaceri de 108 mil. euro, in crestere cu circa 43% in euro fata de 2004.

"Asigurarile de viata au loc de crestere si in acest an, canalele de distributie se vor diversifica si in mod sigur vor mai avea loc achizitii si fuziuni pentru ca societatile sa-si creasca cota de piata", spune Bram Boon, director general la ING Asigurari de Viata.

AIG Life a urcat anul trecut un loc in topul primelor trei companii de asigurari de viata si a ajuns pe a doua pozitie, cu afaceri de aproximativ 30 mil. euro. Pentru acest an, directorul companiei, Theodor Alexandrescu, estimeaza o crestere cu 50% a subscrierilor, pana la circa 45 mil. euro.

Asirom a subscris anul trecut din asigurari de viata prime brute de aproape 23 de milioane de euro, coborand pe pozitia a patra in clasament, locul trei fiind ocupat de Asiban, cu subscrieri de 24,6 mil. euro.

"Cresterea continua a veniturilor populatiei va duce la cresterea pietei asigurarilor in acest an. Eu sper sa se pastreze ritmul de crestere de anul trecut, dar este nevoie de un tratament fiscal echitabil", spune presedintele CSA.

El este de parere ca asiguratorii s-ar putea confrunta in acest an cu un val de rascumparari de polite similare pensiilor private, deoarece primele platite pentru pensiile private vor fi deductibile fiscal in limita a 200 de euro pe an, in timp ce primele platite pentru politele de asigurare de viata similare pensiilor private nu sunt deductibile.

"Timp prea mult pentru introducerea deductibilitatii pentru asigurarile de viata nu mai este", spune Crisan.

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru buget-finante din Senat, a declarat recent ca primele platite pentru asigurarile de viata ar putea fi deductibile fiscal la calculul impozitului pe venitul global.

Presedintele CSA spune ca nu stie cand vor deveni aceste prime deductibile.

"Normal si logic ar fi ca asigurarile de viata similare pensiilor private sa aiba parte de acelasi tratament fiscal ca si pensiile. Sunt multi clienti care vor fi pusi intr-o situatie dificila, dar poate nu atat ei, cat companiile care se vor afla intr-o astfel de situatie, pentru ca va trebui sa explice clientilor faptul ca primele platite pentru politele pe care le-au cumparat ei nu sunt deductibile, in timp ce primele pentru pensiile private sunt deductibile", explica Crisan.

Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, spune ca nu ar trebui minimizat impactul deductibilitatii asupra pietei asigurarilor de viata.

"Este foarte important ca deductibilitatea sa se aplice tuturor produselor similare pensiilor, deoarece companiile de asigurari au investit in achizitionarea acestor clienti", afirma directorul general al AIG Life.

"Exista posibilitatea ca oamenii sa renunte la politele de asigurare de viata similare pensiilor private in favoarea unei pensii private, nu poti sa impiedici un client sa isi rascumpere polita", explica el.

Chiar daca primele platite pentru pensiile private vor fi deductibile fiscal in limita a 200 de euro pe an, Alexandrescu spune ca asigurarile de viata similare pensiilor private au avantajele lor.

"In primul rand, in cazul asigurarii de viata, ai posibilitatea sa-ti retragi banii, adica sa iti rascumperi polita inainte de expirarea contractului. La pensiile private nu ai posibilitatea sa iti retragi banii, trebuie sa contribui pana la momentul pensionarii. Al doilea avantaj este faptul ca la asigurari de viata suma pe care o primeste asiguratul nu este taxabila, insa pensia este", afirma directorul AIG Life.

Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata, spune ca produsele de asigurare de viata similare pensiilor private vor continua sa se vanda si in acest an, chiar daca primele aferente acestora nu vor fi deductibile.

"Persoanele care au cumparat o polita de asigurare de viata cu o componenta de pensie sunt constiente de avantajele acestui produs. Aceste polite integreaza atat protectie financiara, cat si o pensie si sunt produse flexibile, care pot fi adaptate nevoilor fiecarui client", afirma Boon.

El spune ca diferentele de tratament fiscal pot influenta in procesul de cumparare un numar limitat de persoane.

Octavian Manastireanu, presedintele Ardaf, este de parere ca deductibilitatea nu va determina multa lume sa renunte la asigurarile similare pensiilor private.

"Nu cred ca deductibilitatea pensiilor private va influenta atat de mult oamenii", sustine el.

In ceea ce priveste asigurarile de viata unit-linked, acest an vine cu noutati atat in ceea ce priveste produsele, cat si in ceea ce priveste jucatorii de pe piata.

Au aparut primul program de investitii pe piata imobiliara si programe cu pondere de circa 50% in actiuni cotate la Bursa de Valori si si-au anuntat intrarea pe piata unit-linked doua companii, pe langa cele patru care vand deja astfel de produse.

Astfel, companiilor Allianz-Tiriac, Aviva, ING Asigurari de Viata si Interamerican li se vor alatura in acest an slovenii de la KD Life (societate in curs de autorizare) si Ceccar-Romas, cumparata la sfarsitul anului trecut de grupul ungar OTP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO