Bănci și Asigurări

Petitori noi si mai vechi pentru CEC: BRD se gandeste, HVB e sigur

11.02.2005, 00:00 32



BRD-SocGen, a doua banca de pe piata, nu exclude participarea la privatizarea CEC, detinatoarea celei mai extinse retele teritoriale si al celui mai curat bilant din intreg sistemul bancar.



"Vom vedea. In acest moment nu pot spune nici da, nici nu", a raspuns Patrick Gelin, presedintele BRD, la o intrebare privind interesul bancii sale fata de CEC.



Pana la stabilirea unei strategii ferme in aceasta privinta, BRD continua principalele directii pe care s-a axat in 2004: adancirea procesului de reorganizare si restructurare, extinderea proiectului de retail "BRD Express, prin deschiderea a inca 30-50 de unitati in functie de rezultatele obtinute pe parcurs, precum si lansarea de noi produse si servicii.



Patrick Gelin spune ca BRD a investit anul trecut circa 35 milioane de euro pentru dezvoltarea operatiunilor. Banca a urmat trei orientari majore: incheierea peorganizarii interne a unitatilor, prin separarea completa a front office-ului de back office si crearea biroului unic de lucru cu clientul, care are si functiuni de casierie. Apoi, in toamna a fost lansat proiectul de expansiune pe retail, care a condus la extinderea retelei teritoriale pana la 212 unitati la sfarsitul lunii decembrie.



In acelasi timp, banca si-a imbogatit portofoliul de produse, cu noi facilitati de credit si noi tipuri de carduri si depozite. Incepand din septembrie, a inceput sa opereze si BRD Finance, companie afiliata specializata in credite de consum si care a preluat acest tip de operatiuni in mari centre comerciale.



Gelin spune ca unul dintre proiectele incepute in urma cu doi si care da acum roade este infiintarea diviziei "clienti companii mari", care a dus la imbunatatirea substantiala a relatiilor cu aceste categorii de clientela.



Presedintele BRD considera ca un sector neexploatat il constituie finantarile structurale, pentru proiecte de infrastructura. "BRD va trebui sa joace un rol mai important in acest domeniu, inclusiv cu sprijin din Franta", afirma Gelin.





HVB tinteste pe rand CEC si BCR



Grupul german HVB isi mentine interesul pentru o preluare importanta pe piata romaneasca si va participa la procesul de privatizare al Bancii Comerciale Romane, a declarat ieri presedintele HVB Bank Romania, Dan Pascariu.



"Grupul HVB este interesat intr-o achizitie majora in Romania si intentioneaza sa participe la procesul de privatizare al celor doua banci ramase in portofoliul statului, Banca Comerciala Romana si CEC", a afirmat Pascariu, citat de Mediafax.



Bank Austria Creditanstalt, filiala a grupului german HVB, a anuntat, la sfarsitul anului trecut, ca intentioneaza sa participe la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), iar in cazul in care oferta sa nu va fi castigatoare va incerca sa preia Banca Comerciala Romana.



Guvernul a anuntat, recent, ca va incheia privatizarea BCR, prin vanzarea pachetului majoritar catre un investitor strategic, pana cel tarziu la sfarsitul primului trimestru al anului viitor.



"Termenul anuntat este realist, avand in vedere ca BCR a trecut deja printr-o etapa de privatizare cu BERD si IFC, care a creat premisele necesare continuarii procesului intr-un ritm mai accelerat", considera Dan Pascariu.



Printre cerintele reprezentantilor FMI se regaseste si mentinerea angajamentului autoritatilor romane de a vinde participatia de control la cea de-a doua banca ramasa in portofoliul statului - Casa de Economii si Consemnatiuni.



Programul initial prevedea finalizarea privatizarii CEC inainte de finele acestui an, dar scurtarea termenelor pentru preluarea BCR ar putea amana acest proces pentru 2006.



Strategia autoritatilor romane va presupune, mai mult ca sigur, o perioada de timp intre cele doua vanzari.



Un scenariu in care primul pachet vandut va fi cel de la BCR ar putea aduce un castig mai mare la bugetul de stat, intrucat plaja de ofertanti de la cea mai mare banca din sistem este mai restransa fata de potentialii investitori de la CEC, din cauza pretului mult mai ridicat in primul caz. Astfel, exista o probabilitate mai mare ca banci interesate de BCR si declarate necastigatoare sa participe la licitatia pentru CEC.



In privinta ambelor institutii de credit, o serie de oficiali din Guvern si partidele la putere au anuntat intentia de a lista pe piata de capital pachete de pana la 10% din actiuni. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea a declarat pentru MEDIAFAX ca este de acord sa coteze actiunile BCR la bursa de valori, chiar inainte de vanzarea catre un investitor strategic.



Listarea la BVB poate fi operata fie printr-o oferta publica de vanzare din partea AVAS, chiar inainte de finalizarea privatizarii, fie prin eliminarea, intr-o prima faza, a restrictiei de vanzare pentru salariatii bancii care detin actiuni si scoaterea unui pachet suplimentar din titlurile reziduale ale statului dupa momentul intrarii investitorului strategic.



Pe de alta parte insa, surse guvernamentale sustin ca varianta listarii nu este pe deplin agreata de FMI. Se pare ca expertii institutiei internationale vor sa evite o situatie in care un pret supraevaluat de o piata cu mult potential de crestere dar lichiditate mica, precum cea romaneasca, ar permite Executivului sa refuze o oferta corecta, dar sub valoarea stabilita de cotatia bursiera.



In urma cu cateva zile, Gabriel Zbarcea a anuntat ca Deutsche Bank si Unicredit si-au prezentat oficial interesul pentru privatizarea BCR.



BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de valoarea activelor, care au depasit sase miliarde de euro la finele anului trecut.



Ceilalti actionari sant salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO