Bănci și Asigurări

Peste 1% din creditele in lei inregistreaza restante

06.12.2007, 19:11 15

Restantele la creditele in lei au ajuns sa reprezinte 1,1% din totalul finantarilor contractate de sectorul privat la sfarsitul lui octombrie, ponderea fiind aproape dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Populatia si companiile private acumulau la sfarsitul lui octombrie restante la creditele contractate in lei de 714 milioane de lei (echivalentul a 214 milioane de euro). Soldul a crescut cu 158% fata de octombrie 2006, in timp ce totalul imprumuturilor a urcat cu numai 39%, la 64,7 miliarde de lei (19,4 miliarde de euro).
Calitatea portofoliilor de credite ale bancilor s-a deteriorat usor in ultimul an, in conditiile in care finantarile acordate sectorului privat au inregistrat o expansiune rapida.
Restantele acumulate la creditele in valuta au urcat cu 116% (exprimate in lei) intre octombrie anul trecut si octombrie curent, pana la echivalentul a 274 de milioane de lei (82,3 mil. euro). Exprimata in euro, cresterea ar fi fost de circa 110%.
Totusi, creditele in valuta au urcat mai repede in acest interval, cu 64% (in lei), pana la 69,2 miliarde de lei (20,7 mld. euro). In aceste conditii, ponderea restantelor in totalul finantarilor in valuta a urcat usor, de la 0,3% la 0,39%.
Astfel, desi totalul creditelor in valuta este usor mai mare decat la lei, restantele acumulate la imprumuturile in moneda locala sunt de peste doua ori si jumatate mai mari decat la valuta.
Bancherii explica ponderea ridicata a restantelor la creditele in lei prin utilizarea acestora. In cazul populatiei, finantarile in moneda locala sunt contractate in special pentru consum, pe termen scurt.
Aceasta categorie de credite are si cea mai slaba calitate, in timp ce la polul opus se situeaza imprumuturile cu garantii imobiliare, care sunt contractate pe termen lung, unde rata restantelor este redusa. Imprumuturile cu garantii imobiliare sunt contractate in mare parte in euro.
Din punct de vedere teritorial, Bucurestiul concentreaza 29% din restantele la creditele in lei, desi doar 24% din finantari au fost contractate in Capitala. In cazul restantelor la creditele in valuta, Capitala are o pondere de 52%, in conditiile in care 42% din imprumuturi sunt concentrate aici. De asemeni, restante importante s-au acumulat in judetele Ialomita, Bihor, Cluj si Dolj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO