Bănci și Asigurări

Pentru unii intreprinzatori, denominarea poate fi o afacere buna

11.02.2005, 00:00 28



Bancile ar trebui sa investesca sume considerabile, care pot depasi o jumatate de milion de euro, pentru a putea sa gestioneze numerarul, mai ales cel in monede, odata cu introducerea leului greu, apreciaza Adrian Antonescu, general manager al ASEAS international, un distribuitor de astfel de echipamente.



"Noua emisiune monetara va aduce pe piata peste un miliard de monede, care vor trebui gestionate. Astfel, bancile vor fi nevoite sa faca investitii substantiale, care pot depasi, in cazul celor cu retele dezvolatate, o jumatate de milion de euro", a declarat Antonescu.



El sustine ca in acest moment pe piata distribuitorilor de aparate pentru numararea, sortarea si fisetarea numerarului sub forma de monede concurenta este inca slaba, numarul jucatorilor fiind foarte redus, de aproximativ trei.



ASEAS international este importator pentru Romania al echipamentelor Reis Eurosystems, o companie germana specializata in astfel de sisteme. Antonescu spune ca pretul pentru un astfel de aparat poate varia de la 600 de euro (pentru cele mai simple, de numarat), pana la 20.000 de euro (pentru aparatele care fiseteaza monede).



In aceste conditii, Antonescu spune ca se asteapta ca denominarea sa aduca vanzari de aproximativ 700.000 de euro pentru ASEAS. El sustine ca in acest



moment institutiile interesate de achizitionarea de astfel de aparate isi calculeaza necesarurile, astfel incat nu se poate previziona destul de exact o valoare a acestei piete.



Antonescu subliniaza ca vor avea nevoie de astfel de aparate nu numai bancile, dar si supermarket-urile, companiile de transport sau Posta. Astfel, dupa o perioada in care singurii clientI au fost autoritatile monetare sI bancile comerciale, ASEAS incearca acum sa se extinda pe alte piete, odata cu reaparitia nevoii reale de lucru cu monede.



El mai spune ca si in cazul in care unele institutii, in special bancile, detin astfel de aparate, acestea sunt uzate, atat fizic cat si moral, astfel incat vor trebui inlocuite. Pe de alta parte, subliniaza Antonescu, aceste aparate vor facilita trecerea la moneda europeana, nefiind necesare decat mici reajustari, mai ales in conditiile in care noua emisiune va aduce cupiuri asemanatoare cu cele ale monedei unice. El sustine ca



"Denominarea creaza o piata pentru astfel de investitori. Piata va fi cu atat mai mare cu cat perioada de tranzitie la noua emisiune va fi mai lunga", considera si analistul economic ilie Serbanescu. El subliniaza ca denominarea va implica si alte costuri pe langa cele legate direct de punerea in circulatie si gestionarea noii emisiuni. Astfel, si in contextul in care contabilitatea se va tine inca de la 1 iulie numai in moneda noua, va fi nevoie de inregistrari duble in registrele de casa, ceea ce va ingreuna activitatea agentilor economici. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO