Bănci și Asigurări

Pentru prima dată din februarie 2013 încoace creditarea a revenit în august în teritoriu pozitiv

Pentru prima dată din februarie 2013 încoace creditarea...

Autor: Liviu Popescu

24.09.2015, 00:07 413

Băncile locale aveau la finele lunii august credite acor­da­te populaţiei şi companiilor în valoare de 214 mld. lei, în creş­tere cu 0,2% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, ceea ce marchează astfel prima evoluţie po­zitivă a cre­di­tă­rii în termeni anuali din lu­na februarie 2013 încoa­ce, potrivit date­lor BNR.

„Motorul îl reprezintă cre­­ditarea în lei care înre­­gis­­trează o di­namică anuală de 15%, iar în po­fida înce­ti­nirii creditelor ipote­ca­re, re­­ve­­­nirea creditelor de con­sum şi pentru companii au men­ţi­nut avansul puter­nic al creditului pri­vat în mo­ne­dă naţională“, a explicat Ciprian Dascălu, eco­no­mis­tul-şef al ING Bank.

Soldul creditelor în monedă naţională a atins maximul isto­ric de 105 mld. lei, cu 15% peste nivelul de acum un an. Pe de altă parte, creditarea în valută a scăzut cu 11%, la 109 mld. lei. Volumul total al depozitelor atrase de la clientelă a ur­cat în august la 231 mld. lei, cu 7% peste nivelul de acum un an, chiar dacă în acest interval de timp bonificaţiile ofe­ri­te de bancheri s-au poziţionat pe o pantă descendentă şi au atins chiar şi minime istorice. Depozitele în lei au însumat 152 mld. lei, iar cele în valută au ajuns la 79 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO