Bănci și Asigurări

Pensii mai mici pentru 33% din clientii pilonului II

Pensii mai mici pentru 33% din clientii pilonului II
06.06.2010, 23:41 50

O treime din cei peste cinci milioane de participanti lafondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) nu au contulde pensie alimentat cu contributii in fiecare luna, ceea ce le vadiminua pensia finala.

Multi dintre participanti au ramas fara loc de munca sidin acest motiv nu mai primesc contributii in conturile lor depensie privata, in timp ce in alte cazuri de vina sunt angajatorii,care au probleme financiare si amana plata obligatiilor catrestat.

Potrivit celor mai recente date ale Casei Nationale dePensii, in ultimele trei luni ponderea participantilor care nu isiprimesc lunar contributiile s-a stabilizat in jurul valorii de 33%,cu cinci puncte procentuale peste nivelul de acum un an. Astfel, inluna de referinta martie (luna de referinta este cea pentru care seplatesc contributiile, dar banii sunt virati doua luni mai tarziu,respectiv in mai) nu s-au virat contributii la fondurile de pilonII pentru 1.658.860 de participanti. Fata de luna martie 2008, cands-au colectat pentru prima data contributii la fondurile de pensiiobligatorii, numarul participantilor pentru care nu se fac plati infiecare luna a urcat cu 73%, iar ponderea lor - cu 10 puncte(initial era de 23%).

"Pensia finala este mult mai mica daca participantul nuprimeste contributii in mod regulat. Din punctul de vedere aladministratorului fondului, conturile goale inseamna o micsorare aveniturilor, dar cel mai mare impact este la participant. Inpensii, cel mai important este sa iti vina banii luna de luna",explica Mihai Coca Cozma, directorul general al administratoruluide pensii Alico (fostul AIG Pensii). Contributia la fondurile depensii private obligatorii este de 2,5% din salariul brut lunar sise deduce din cea care merge catre bugetul public depensii.

Aproximativ 320.000 de participanti la fondurile de pilonII nu au primit niciodata contributii in conturile lor.

"Daca guvernul va lua masurile de restructurare anuntate(70.000 de bugetari restructurati in 2010 - n.r.), vor incepe sacreasca din nou conturile goale din sistemul de pensii. Cred caponderea lor va trece de 35% si va ajunge la cel mult 40%", a maispus directorul general al Alico Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO