Bănci și Asigurări

Penalizari pentru transferuri dese intre fondurile de pensii

04.09.2006, 19:39 11

Participantii la fondurile de pensii facultative vor fi penalizati cu pana la 9% din valoarea neta a activelor din contul individual, in cazul in care se transfera la un alt fond la mai putin de doi ani dupa ce au aderat la fondul anterior.
Aceasta prevedere este cuprinsa intr-un proiect de norme privind transferul participantilor intre fondurile de pensii facultative, elaborat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si supus dezbaterii publice pe site-ul de Internet al institutiei.
Avand in vedere ca un participant s-ar transfera de la un fond la altul doar daca nu este multumit de modul in care este administrat fondul curent, penalizarea lui pentru acest lucru este discutabila.
Administratorul fondului de la care se transfera participantul trebuie sa vireze activul personal al acestuia noului administrator in termen de cinci zile de la data instiintarii referitor la plecare, arata norma CSSPP.
In cazul in care se inregistreaza intarzieri ale transferului activului, administratorul fondului de la care sunt virati banii va plati participantului penalitati de 0,5% din suma care face obiectul transferului pentru fiecare zi de intarziere.
Potrivit estimarilor autoritatilor, primele contributii la fondurile de pensii facultative se vor putea face de la inceputul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO