Bănci și Asigurări

OTP pregateste fondul de pensii facultative Strateg

12.09.2007, 16:09 20

Compania de asigurari OTP Garancia pregateste lansarea campaniei de vanzare pentru fondul de pensii private facultative (pilonul III) OTP Strateg, au declarat pentru ZF reprezentantii companiei. Lansarea va avea loc imediat ce compania va primi autorizarea fortei de vanzare din partea Comisiei de Pensii Private (CSSPP).
OTP Strateg, fond avizat recent de CSSPP, devine astfel al saptelea fond de pensii private facultative de pe piata, dupa cele doua administrate de Allianz-Tiriac Pensii Private, doua ale ING Asigurari de Viata si cate unul pentru Aviva si BCR Asigurari de Viata. Fondul gestionat de OTP va avea un grad mediu de risc, investind circa 30% din active in actiuni listate.
Ponderea activelor investite in actiuni listate poate varia, in functie de conditiile de piata, intre 10% si 35%. In portofoliul-tinta, actiunile listate in Romania si UE au o pondere de 25%, iar actiunile listate in alte state, 5%. De asemenea, fondul OTP Strateg va investi 5% din active in unitati ale fondurilor mutuale si 5% in instrumente ale pietei monetare (inclusiv conturi curente si depozite bancare).
Pe partea de plasamente cu venit fix, fondul va investi 40% in titluri de stat pe termen lung, 10% in titluri de stat pe termen scurt si 10% in obligatiuni municipale. Cat priveste comisioanele de administrare, OTP Garancia, gestionarul fondului, retine un comision initial de 3% din contributiile platite, apoi un comision lunar de 0,175% din active (2,1%) pe an. Comisionul de transfer la un alt fond de pensii facultative este de 5% in primii doi ani de la intrarea in fond si zero dupa aceasta perioada.
Dupa OTP Strateg, care asteapta doar avizarea fortei de vanzare pentru a fi lansat efectiv pe piata, urmatorul fond care va aparea este Raiffeisen Acumulare, administrat de Raiffeisen Asset Management. Prospectul acestui fond a fost autorizat de CSSPP, acum mai fiind necesara autorizarea efectiva a fondului.
Vanzarea produselor de pensii private facultative a inceput sub asteptari anul acesta, cele sase fonduri active de pensii facultative de pe piata inregistrand la finele lunii august aproape 8.100 de membri cotizanti. La inceputul anului, companiile interesate estimau ca numarul celor atrasi inca de anul acesta de pensiile facultative ar putea fi de 200.000-250.000 de persoane. La sfarsitul lunii august, cele sase fonduri cumulasera active de circa 280.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO