Bănci și Asigurări

OTP a trecut in sfarsit pe profit: 3,9 mil. euro in trimestrul III

OTP a trecut in sfarsit pe profit: 3,9 mil. euro in trimestrul III

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank

16.11.2008, 18:06 28

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar, a obtinut in trimestrul al treilea un profit net de 3,9 mil. euro, acesta fiind primul rezultat trimestrial pozitiv inregistrat din 2005, cand banca a inceput sa investeasca pentru dezvoltare.

Cumulat pe primele noua luni banca inregistreaza insa in continuare o pierdere de aproape un milion de euro, potrivit raportului publicat de grupul OTP la Budapesta. Rezultatul nu include veniturile obtinute din vanzarea diviziei de asigurari OTP Garancia.
"Din trimestrul al treilea inregistram profit in fiecare luna si vom incheia anul pe plus. Pentru 2009 grupul OTP si-a bugetat un profit de un miliard de euro, iar filiala locala va avea o contributie la acest rezultat", a comentat pentru ZF Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania. El nu a precizat insa nivelul profitului bugetat pentru anul viitor la nivelul bancii pe care o conduce.
Banca a reusit sa treaca pe profit in conditiile in care si-a redus semnificativ cheltuielile operationale - fata de trimestrul al doilea nivelul a coborat cu 21% in forinti. Pe trimestrul al treilea cheltuielile operationale au fost de 13,1 milioane de euro. Diosi spune ca in trimestrul al doilea cheltuielile mai mari au fost alimentate si de plata bonusurilor pentru anul trecut. "Avem un management dur al costurilor." Raportul grupului noteaza ca au fost reduse si cheltuielile materiale, cum ar fi cele cu marketingul. Totusi, in trimestrul al treilea veniturile bancii au coborat usor, la 16,4 mil. euro.
Activele OTP in Romania au ajuns la 1,47 mld. euro in septembrie, in crestere cu 40%, in euro, fata de aceeasi perioada din 2007. Exprimate in forinti, activele au urcat cu 36%, pana la 358,7 miliarde de forinti. Grupul prezinta acum agregat datele din bilantul OTP Bank Romania, dar si finantarile transferate catre banca-mama la Budapesta. La sfarsitul lui septembrie, volumul activelor transferate la Budapesta se ridica la 568 mil. euro.
Expansiunea a fost alimentata de cresterea soldului creditelor acordate, care a urcat cu 57%, pana la 1,17 mld. euro. Din total, imprumuturile acordate clientilor de retail reprezinta 56%. Calitatea portofoliului s-a imbunatatit in trimestrul al treilea, ponderea creditelor neperformante coborand la 4,9% in septembrie, fata de un varf de 6,6% in iunie.
"Scaderea ponderii creditelor neperformante a venit in conditiile in care au ajuns la scadenta unele finantari pentru dezvoltarea de proiecte, care erau incadrate ca neperformante. Dar am vazut si o imbunatatire a calitatii portofoliului", a explicat Diosi. De altfel, raportul grupului arata ca OTP a inregistrat venituri din reluarea provizioanelor de putin peste un milion de euro.
In alta ordine de idei, Diosi spune ca in ultimul an a "limitat" creditarea pe zonele considerate riscante, respectiv creditele de consum fara garantii, precum si cele pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) acordate fara garantii. OTP s-a concentrat in schimb pe finantarile cu garantii imobiliare, unde a crescut mai repede decat piata. Banca estimeaza ca detine in prezent o cota de 2,2% din piata creditarii, fata de 2% in septembrie anul trecut. Depozitele atrase de la clienti au urcat la 323 de milioane de euro, cu 30% peste nivelul din septembrie anul trecut.
"Creditarea la nivelul pietei va creste probabil cu 20% la anul si noi ne-am bugetat o dinamica similara. Dar vrem sa crestem mai rapid pe zona de economisire", spune Diosi.
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO