Bănci și Asigurări

Oficial Banca Mondială: România a depăşit anul acesta Ungaria ca PIB pe cap de locuitor, ceea ce este o premieră. Dacă tendinţele se menţin, într-un orizont de timp de 1-2 ani vom depăşi Polonia

Marcel Ionescu-Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială, spune că anul acesta România a depăşit, în premieră, Ungaria ca PIB pe cap de locuitor, după ce în 2020, ţara noastră a surclasat Slovacia.

Potrivit acestuia, cifrele plasează România drept ţara cu cea mai bună dinamică din Europa, şi una cu cele mai bune dinamici economice din lume, iar dacă tendinţele se menţin, într-un orizont de timp de 1-2 ani există şanse ca România să depăşească Polonia.

„În 2020, România a depăşit Slovacia, ca PIB pe cap de locuitor, iar anul acesta ţara noastră a depăşit Ungaria, ceea ce este o performanţă economică unică, este o premieră. Dacă tendinţele se menţin, într-un orizont de timp de 1-2 ani vom depăşi Polonia”, a spus oficialul BM, la o videoconferinţă organizată de Asociaţia Română Pentru Smart City, citat de Agerpres.

În România, PIB-ul pe cap de locuitor în 2020 a fost de 72% din media Uniunii Europene, în creştere cu 3 puncte procentuale faţă de 2019, când valoarea acestuia a fost la 69% din media europeană, şi cu 7 puncte procentuale faţă de 2018, când PIB-ul  pe cap de locuitor a fost de 65% din media UE, potrivit datelor Eurostat.

Raportându-ne la această variabilă, România se află pe aceeaşi poziţie cu Letonia, reuşind să întreacă Grecia şi Croaţia, care au avut în 2020 un PIB pe cap de locuitor exprimat în puterea de cumpărare standard (PPS) de 64% din media UE, şi Slovacia, care a avut un PIB de 71% din media UE.

În faţa României, se afla Polonia, care în 2020 a avut un PIB pe cap de locuitor de 76% din media UE, şi Ungaria, cu 74% din media UE.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.