Bănci și Asigurări

Oferta limitata de titluri de stat, inca o presiune pe dobanzi

04.10.2004, 00:00 23



"Nu avem nevoie de bani" va fi deviza Trezoreriei statului si in luna octombrie. Potrivit programului anuntat al emisiunilor de titluri de stat, Ministerul Finantelor intentioneaza sa ridice de pe piata circa 26,5 milioane de euro, adica doar ceva mai mult de jumatate decat a imprumutat in septembrie.



Pentru aceasta luna, Finantele au pregatit numai trei emisiuni de obligatiuni de stat cu dobanda si nici una de certificate de trezorerie cu discont (titluri cu scadente de pana la un an).



Astfel, oferta de posibile plasamente include o emisiune de obligatiuni cu maturitatea de 2 ani, dobanda fixa si valoare nominala de 500 miliarde de lei, una de obligatiuni pe trei ani, cu dobanda fixa si valoare de 500 miliarde de lei, respectiv o a treia emisiune de obligatiuni pe cinci ani, dobanda flotanta in functie de rata inflatiei, in suma de 100 miliarde de lei.



Ca de obicei, Ministerul Finantelor isi rezerva dreptul sa modifice programul licitatiilor in functie de nevoile conjuncturale si de politica de dobanzi. Luna septembrie a fost marcata din acest punct de vedere de o reorientare brusca a strategiei de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice, Trezoreria procedand chiar in cursul lunii la anularea mai multor licitatii si programarea altora noi. In conditiile ajustarii tintei de deficit bugetar si a imbunatatirii colectarii veniturilor la bugetul de stat, Finantele s-au hotarat sa renunte la emisiunile de titluri pe termene scurte, in favoarea obligatiunilor de stat cu scadente de doi, trei si cinci ani.



Din punctul de vedere al pietei, obligatiunile cu scadente la doi si trei ani permit asigurarea unor dobanzi ridicate pe perioadele respective in conditiile in care este de asteptat continuarea trendului de scadere a ratelor curente de dobanda si dupa ce titlurile respective vor fi ajuns la maturitate. De altfel, licitatiile de luna trecuta au consemnat cereri din partea investitorilor de pana la cinci ori mai mari decat oferta Finantelor, aratand interesul mare pentru dobanzile inca oferite de stat.



O problema a aparut insa deja pentru cei interesati sa-si plaseze lichiditatile pe termene scurte si care se vad dintr-o data cu optiunile serios restranse. Esentiala este construirea in sfarsit a unor curbe de randamente care sa ofere pietei repere clare pentru stabilirea preturilor produselor financiare.



Ministerul Finantelor profita de nevoile reduse de finantare pentru a presa si mai mult piata sa accepte plasarea de bani la dobanzi din ce in ce mai scazute. Acestea au coborat vizibil in ultimele doua luni ajungand la 12,89% pe an pentru scadenta de trei ani, 13,95% la doi ani, respectiv 15,63% la un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO