Bănci și Asigurări

Octombrie, luna cu cea mai mare depreciere lunara a leului

03.11.2003, 00:00 23



Leul a avut in octombrie cel mai ridicat ritm de depreciere de la inceputul anului, pe o piata valutara mult mai agitata si in care volumele de tranzactionare au fost mult peste media unei luni obisnuite. Procentual, luna trecuta moneda europeana a castigat 2,57%, in timp ce dolarul s-a apreciat cu 2,8% fata de leu, ultima saptamana contribuind sensibil la aceasta depreciere.



In valoare absoluta, leul a pierdut aproape 1.000 de unitati atat fata de dolar cat si raportat la euro.



Dupa o saptamana care va ramane sigur in amintirea dealerilor ca extrem de agitata si "neinteleasa", vineri, in ultima sedinta a lunii, moneda americana a crescut cu peste 200 de unitati, in timp ce euro s-a mentinut relativ constant, influentat si de evolutia mai putin spectaculoasa de pe pietele internationale.



Cresterile semnificative ale cursurilor de schimb din ultima saptamana au fost cauzate de interventiile repetate ale bancii centrale, care a cumparat peste 60-70 milioane de euro prin intermediul unor banci.



Variatiile de vineri ale cotatiilor euro/leu au fost mult mai limitate decat in zilele precedente, intr-un interval de 100 de unitati, piata temandu-se de o noua interventie a BNR. Maximul zilei a fost de 39.500/39.530 lei/euro.



De la inceputul anului, leul s-a depreciat cu 8,4% fata de cosul valutar, format din 40% dolar si 60% euro, in timp ce inflatia din aceasta perioada este estimata la putin peste11%.



Diferenta dintre devalorizarea leului si inflatie este in acest moment de trei puncte procentuale, iar BNR urmareste ca deprecierea sa se plaseze sub indicele preturilor de consum cu numai doua puncte procentuale.



BNR a anuntat vineri un curs de referinta de 39.456 lei/euro, cu 36 de unitati peste cel calculat in sedinta precedenta. Moneda americana a urcat cu 217 lei, pana la 33.901 lei.



Pe piata monetara, ratele dobanzilor au continuat sa se plaseze peste 20%, astfel ca BNR nu a mai realizat operatiuni de politica monetara.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO