Bănci și Asigurări

OCDE, clubul ţărilor cele mai dezvoltate: Impactul economic al COVID-19 va fi fără precedent şi de lungă durată

OCDE, clubul ţărilor cele mai dezvoltate: Impactul...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.06.2020, 00:00 550

Åžocurile economice ÅŸi sociale ale pandemiei de COVID-19 reprezintă cea mai severă criză mondială de sănătate ÅŸi economică de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu impact fără precedent la nivelul pieÅ£ei forÅ£ei de muncă ÅŸi bunăstării, se arată într-o analiză macroeconomică a OrganizaÅ£iei pentru Cooperare ÅŸi Dezvoltare Economică (OCDE), al cărei rezumat l-a prezentat Banca Transilvania. 

Experţii OCDE au elaborat două scenarii, unul cu un singur val de pandemie şi celălalt cu două valuri, şi atrag atenţia cu privire la deteriorarea dramatică a climatului macroeconomic în al doilea trimestru al acestui an, cu impact în sensul creşterii ratei şomajului spre niveluri ridicate, dar şi în sfera finanţelor publice prin majorarea semnificativă a deficitului şi datoriei publice. În primul scenariu, economia mondială scade cu 6% în 2020, urmând o redinamizare la 5,2% în 2021.

În acest scenariu, economia SUA, cea mai mare din lume, s-ar putea diminua cu 7,3% în 2020, dar şi-ar reveni cu 4,1% în anul următor. PIB-ul zonei euro ar putea să scadă cu 9,1% în 2020, cu o recuperare de 6,5% în 2021.

Conform celui de-al doilea scenariu, economia mondială va plonja cu 7,6% în 2020, iar revenirea va fi mai lentă - un avans de doar 2,8% în 2021. Pentru economia SUA, experţii OCDE prognozează un declin de 8,5% în 2020, urmat de o creştere cu 1,9% în 2021. În ceea ce priveşte economia zonei euro, scenariul pesimist al OCDE prevede o scădere cu 11,5% anul acesta şi o recuperare înceată, de 3,5% în 2021.

Printre factorii de risc pentru evoluţia economiei mondiale şi a economiilor dezvoltate în trimestrele următoare raportul OCDE menţionează creşterea semnificativă a şomajului în rândul salariaţilor cu venituri mici, deteriorarea severă a perspectivelor de găsire a unui loc de muncă pentru tineri, datoriile mari ale companiilor din sectoarele cele mai afectate de pandemie şi teama pe pieţele financiare, îndeosebi la nivelul ţărilor emergente.

Laurence Boone, economistul-ÅŸef al OCDE, a avertizat că impactul economic al COVID-19 va fi fără precedent ÅŸi de lungă durată. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO