Bănci și Asigurări

Obligatiuni in schimbul certificatelor de trezorerie anulate

15.09.2004, 00:00 12



Dupa cateva licitatii la rand in care nu a ridicat nici un leu din piata invocand disponibilitatile in contul Trezoreriei statului, Ministerul Finantelor a hotarat sa modifice chiar in cursul lunii calendarul anuntat, anuntand trei licitatii de titluri de stat cu scadenta de pana la un an programate pe 14, 21, 28 septembrie.

In schimb, a programat doua noi emisiuni de obligatiuni de stat.



Practic, Finantele s-au hotarat relativ brusc sa renunte la scadentele scurte, in favoarea celor de doi si trei ani. Astfel, valoarea emisiunilor de titluri de stat programate pentru luna septembrie a fost redusa de



la 3.000 miliarde lei la 2.100 miliarde lei.



Cele doua noi serii de obligatiuni, cu scadenta la doi ani si trei ani, cu o valoare cumulata de 800 de miliarde de lei.



Va fi mentinuta emisiunea in valoare de 100 de miliarde de lei sub forma de obligatiuni pe cinci ani cu dobanda indexata in functie de inflatie, care va fi scoasa pe piata in ultima saptamana a lunii.



Intrarile de bani la buget au adus Finantele intr-o pozitie relativ confortabila, in care isi pot permite sa astepte ca dobanzile cerute de banci sa coboare chiar mai mult decat au facut-o pana acum. In conditiile restrangerii optiunilor de plasament prin restrangerea emisiunilor cu scadente scurte, dobanzile s-ar putea consolida sub 14% atat pentru obligatiunile la doi ani, cat si la cele pe trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO