Bănci și Asigurări

Oancea, CSSPP: Fondul de garantare a pensiilor private va avea un buget iniţial de 500.000 de euro

CSSPP: Fondul de garantare a pensiilor private va avea un buget iniţial de 500.000 de euro

Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax

10.11.2011, 13:57 258

Contribuţia iniţială a administratorilor de fonduri şi furnizori de pensii private la fondul de garantare se va ridica la aproximativ 500.000 de euro şi va fi virată până la 1 mai 2012, a declarat, joi, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

"Pe lângă contribuţia iniţială, care reprezintă 1% din capitalul social minim aferent autorizării, administratorii vor vira şi una anuală, al cărei cuantum va fi calculat prin metode actuariale, în funcţie de necesităţile fondului", a spus Oancea.

Capitalul minim legal pentru autorizarea unui administrator pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) este de 4 milioane de euro. În cazul pensiilor faculative (Pilonul III), administratorul unui fond trebuie să aibă un capital minim de 1,5 milioane de euro.

Pe Pilonul II, activează 9 administratori, iar pe Pilonul III sunt prezente 10 societăţi.

Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private a fost publicată în Monitorul Oficial la finele lunii octombrie.

Potrivit lui Oancea, fondul de garantare este unul dintre cele mai importante elemente componente ale complexului de garanţii ale sistemului de pensii private, prevăzute în legile de bază ale Pilonului II şi respectiv Pilonului III şi, totodată, ultima etapă de definitivare a acestui mecanism de siguranţă.

"Fondul are rolul de a garanta drepturile participanţilor şi de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor de a onora obligaţiile asumate. Practic, în cazul în care un administrator obţine un randament mai mic decât minimul impus de legislaţie, iar aplicare altor măsuri de siguranţă nu aduce efectul scontat, atunci fondul de garantare intervine şi acoperă diferenţa, respectiv pierderile participanţilor", a spus şeful CSSPP.

Potrivit legislaţiei, administratorii au obligaţia plăţii contribuţiei iniţiale, a contribuţiei anuale, respectiv a contribuţiei majorate, după caz, la fondul de garantare, precum şi asigurarea plăţii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea şi funcţionarea acestuia.

Oancea a mai spus că resursele financiare ale fondului vor fi investite în instrumente ale pieţei monetare, cum ar fi depozite, conturi curente, titluri de stat şi alte instrumente cu grad scăzut de risc.

Numărul participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii se ridică la circa 5,7 milioane de persoane, iar activele nete au depăşit 6,4 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO