Bănci și Asigurări

O serie de emailuri dezvăluie implicarea unor traderi de la Barclays în manipularea pieţei energiei în America, între anii 2006-2008

O serie de emailuri dezvăluie implicarea unor traderi de la Barclays în manipularea pieţei energiei în America, între anii 2006-2008

Autor: Cătălina Butan

04.11.2012, 15:00 150

O serie de emailuri şi mesaje telefonice dintre traderi de la Barclays dezvăluie cum aceştia au manipulat preţurile la energie în America pentru a obţine profituri imense, scrie Daily Mail.

Barclays riscă o amendă de 336 milioane de euro din partea Comisiei Federale de Reglementare în Domeniul Energiei din Statele Unite (FERC), pentru manipularea pieţei energiei în America, între anii 2006-2008.

Patru traderi sunt acuzaţi că au scăzut preţurile la energie şi au pariat pe acestea, câştigând sume fabuloase şi provocând pierderi investitorilor de 107 milioane de euro. Barclays şi alte bănci au tranzacţionat instrumente bancare, folosindu-se de preţurile manipulate ale energiei.

Emailurile şi mesajele compromiţătoare datate în anul 2006, care arată cum traderii se lăudau unul altuia cu tehnicile de manipulare folosite amintesc de comportamenul ilegal şi imoral al funcţionarilor britanici de la Barclays implicaţi în scandalul Libor.
Cei patru brokeri riscă amenzi care totalizează 13 milioane de euro.

Autorităţile Barclays contestă decizia FERC, susţinând că tranzacţiile respective au fost legitime. Conform FERC, banca trebuie de asemenea să restuituie cele 27 milioane de euro pe care le-a obţinut în profituri în urma tranzacţiilor.

În luna iulie, Barclays a fost amendată cu 360 de milioane de euro de către autorităţile britanice şi americane pentru manipularea indicelui Libor, folosit ca rată de referinţă de instituţii financiare din întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO