Bănci și Asigurări

O noua licitatie a Bancii Nationale impinge euro sub 3,6 lei

07.02.2006, 20:09 18

Euro a coborat ieri din nou sub nivelul suport de 3,6 lei pe piata valutara, pe fondul unor vanzari mai mari de valuta, dupa ce BNR a organizat o noua licitatie pentru atragerea excesului de lei din piata.

Cursul oficial a fost de 3,6002 lei pentru un euro, cu 0,72 bani sub nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute.

Dolarul a trecut peste pragul de 3 lei pentru prima data in ultimele doua saptamani, BNR calculand un curs de 3,0008 lei pentru un dolar, cu 1,32 bani mai mult decat cotatia anterioara.

Dealerii spun ca este posibil ca leul sa inregistreze noi aprecieri in sedintele urmatoare, sustinut de dobanzile mai mari de pe piata monetara.

"Probabil ca o sa se vanda in zilele urmatoare si sub nivelul de 3,6 lei pentru un euro, iar cotatiile ar putea sa coboare spre 3,59 lei pentru un euro. De acolo ma astepta sa apara si unele corectii", a comentat un dealer. El spune ca volumele tranzactionate ieri au fost destul de bune, dupa ce acestea scazusera sensibil in sedinta de vineri.

Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,6050/3,6100 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vineri. Pana la sfarsitul zilei cotatiile au coborat treptat, pe fondul unor ordine moderate de vanzare de valuta, euro incheind ziua la 3,5960/3,6010 lei.

BNR a atras la licitatia de ieri aproape 375 de milioane de lei (echivalentul a 104 milioane de euro) in depozite la o luna, la o dobanda de 7,5% pe an. La licitatie au participat numai 7 banci comerciale. BNR a organizat o licitatie asemanatoare si joia trecuta, cand si-au anuntat participarea opt jucatori, insa atunci nu a atras nicio suma.

Volumul sterilizat este in scadere semnificativa comparativ cu licitatiile precedente, chiar in conditiile in care ieri au fost scadente la depozite mai vechi. Ultima data, banca centrala a atras printr-o astfel de operatiune 1,8 miliarde de lei.

Dealerii spun ca sumele se explica prin faptul ca nivelul lichiditatii din piata este redus, pe de o parte, dar si prin preferinta jucatorilor de a plasa fondurile la dobanzi asemanatoare sau chiar mai mari la alte banci comerciale, insa pe perioade mai scurte. Bancile mai mici, care nu pot atrage fonduri din afara, platesc dobanzi care depasesc chiar nivelul de 8% pe an pentru depozitele pe o zi sau o saptamana, pentru a-si acoperi necesarul de lichiditati. Astfel, jucatorii care au lei in exces prefera sa-i plaseze in piata decat sa ii imobilizeze pentru o luna la BNR. Pe piata monetara, nivelul mediu al dobanzii a urcat pana la 7,5% pe an.

Saptamana aceasta BNR ar trebui sa organizeze si o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni.

Banca centrala demonstreaza astfel ca doreste sa mentina sub control nivelul lichiditatii din piata, pentru a determina bancile sa plateasca mai bine depozitele clientilor, chiar cu pretul de a incuraja investitorii speculativi sa joace pe leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO