Bănci și Asigurări

O dauna pe Carte Verde de 1 mil. euro a provocat pierderi Omniasig AGI

28.01.2005, 00:00 37

Compania de asigurari Omniasig AGI a incheiat pe pierdere anul trecut, fata de un profit de jumatate de milion de euro in 2003, ca urmare a majorarii daunelor pe Carte Verde, adica asigurarile de raspundere civila auto valabile in strainatate.
Societatea a platit o dauna de 250.000 de euro pentru un accident petrecut in Italia la inceputul anului 2004, a carui dauna totala s-a ridicat la un milion de euro.
"Am achitat integral partea din dauna care ne revenea, avand si reasigurare. A fost vorba de un accident pe autostrada cu victime si daune materiale mari, in care au fost implicate o duba si doua autovehicule", a explicat Dan Stoian, directorul general al companiei.
Pentru o companie cum este Omniasig AGI, cu prime brute subscrise de 10 milioane de euro anul trecut, suma este semnificativa. Dauna este atat de ridicata pentru ca in tarile din Uniunea Europeana sunt limite foarte inalte ale raspunderii in cazul asigurarilor de raspundere civila auto. Spre exemplu, in Marea Britanie nici nu exista altfel de limite, explica Stoian.
El a mai spus ca majoritatea accidentelor auto produse de clientii companiilor romanesti de asigurari au loc in Italia si Germania. Acestea sunt de fapt tarile cu traficul cel mai intens al romanilor in strainatate.
Daunele la Carte Verde au ridicat mari probleme companiilor de asigurari romanesti acum doi ani, cand Romania a riscat sa fie exclusa din sistemul european de profil pentru ca societatile Grup AS si Metropol, acum in faliment, acumulasera datorii de aproape 4 milioane de euro.
Sistemul Carte Verde este constituit dintr-o retea de birouri in fiecare tara prin care se compenseaza daunele. Astfel, compania de asigurari a victimelor accidentului din Italia a platit imediat acesteia despagubirile si s-a indreptat prin Biroul Carte Verde din Italia catre emitentul tichetului de asigurare Carte Verde de aici, in acest caz AGI Omniasig.
Asigurarea Carte Verde va disparea din 2007, urmand sa unifice cu asigurarea de raspundere civila auto. Astfel, cine va avea dreptul sa circule in Romania o va putea face fara probleme si in Uniunea Europeana. Pretul asigurarii insa va creste semnificativ, pentru ca daca nu se va intampla acest lucru, daune de genul acesta de peste un milion de euro vor crea probleme companiilor romanesti.
AGI Omniasig a incheiat anul trecut cu prime brute incasate de 340 miliarde lei (9,2 milioane de euro) si 405 miliarde lei prime brute subscrise (10 milioane de euro), in crestere cu 14% in euro.
"Personal nu sunt satisfacut de acest ritm de crestere, sub al pietei ( de circa 20% in euro -n.red.). Pentru anul acesta prevedem prime brute subscrise de 580 miliarde lei (13,6 mil. euro - n.red) si un profit de 10 miliarde lei (0,23 mil. euro)", a mai spus Dan Stoian.
Omniasig a cumparat in prima parte a anului trecut 50% din actiunile companiei si a schimbat managementul in toamna.
Omniasig a cumparat in prima parte a anului trecut 50% din actiunile companiei si a schimbat managementul in toamna.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO