Bănci și Asigurări

Numarul unu la asigurarile de sanatate s-a oprit din crestere: incasari de doar 1,2 mil. euro in S1

Numarul unu la asigurarile de sanatate s-a oprit din crestere: incasari de doar 1,2 mil. euro in S1

Carmen Radu, directorul adjunct al Eureko

06.08.2009, 16:44 22

Compania Eureko (fosta Interamerican), liderul pietei de asigurari de sanatate, a avut in primele sase luni ale anului prime brute subscrise de 5 mil. lei (1,2 mil. euro) pe acest segment de produse, la fel ca anul trecut in aceeasi perioada. In termeni reali, luand in considerare si rata inflatiei de 3,14%, Eureko a inregistrat o scadere a incasarilor din asigurarile de sanatate.

"Aceasta evolutie se datoreaza faptului ca segmentul corporate a fost in scadere. Companiile au redus la minim sau chiar au renuntat la asigurarile de sanatate de grup", spune Carmen Radu, directorul adjunct al Eureko, companie care detine spitalul privat Euroclinic.

In prezent doar 25% din vanzarile de asigurari de sanatate ale Eureko sunt catre clientii corporate si 75% catre clientii de retail, fata de anul trecut, cand ponderea clientilor corporate era de 50%. In ceea ce priveste asigurarile generale, Eureko a renuntat la inceputul anului la vanzarea asigurarilor auto si a locuintelor, astfel ca incasarile au fost de 10 mil. lei (2,4 mil. euro), in scadere cu 50% fata de anul trecut, excluzand asigurarile de sanatate, pe care compania le raporteaza separat.

Primele brute subscrise pentru asigurarile de viata au fost de 18 mil. lei (4,3 mil. euro), in scadere nominala cu 2% fata de primul semestru al anului trecut, adica o scadere reala de 5,14%. Intreaga piata a asigurarilor de viata a scazut in primele sase luni ale anului cu 6% in termeni reali, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Scaderea primelor brute subscrise pentru asigurarile de viata a fost cauzata de scaderea portofoliului deja existent, nu de faptul ca au scazut vanzarile noi. (...) Numarul contractelor de asigurari de viata incheiate in primul semestru a fost de 4.000, in crestere cu 30% fata de primul semestru din 2008", spune Carmen Radu. Scaderea portofoliului deja existent a insemnat multe rascumparari si rezilieri de contracte. Numarul acestora a crescut cu 40-50% in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, ponderea contractelor reziliate sau rascumparate s-a ridicat la 3% in cazul Eureko, in timp ce la nivelul intregii piete, cifra este estimata la 5-6%.

Departamentul de marketing al Eureko este acum in "plin proces de creatie" a unui program de fidelizare pentru clientii asigurarilor de viata. Carmen Radu spune ca asa cum sunt multe programe de fidelizare pentru non-viata, este nevoie de fidelizarea clientilor si pe segmentul asigurarilor de viata.

Actionarul majoritar al Eureko Romania, grupul olandez Eureko, a majorat anul acesta capitalul social cu 25 mil. euro, dintre care 12,6 mil. euro au fost alocate pentru activitatea de asigurari de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO