Bănci și Asigurări

Numărul asigurărilor obligatorii de locuinţe a ajuns la 317.000 în iulie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

08.08.2013, 22:23 11

Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID) avea un portofoliu de 317.000 de asigurări obligatorii de locuinţe la sfârşitul lunii iulie, cu 27% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de luna anterioară însă numărul poliţelor care acoperă pagubele produse ca urmare a cutremurelor, alunecărilor de teren şi a inundaţiilor provocate de catastrofe naturale a scăzut cu 3,6%. Numărul poliţelor în vigoare atinsese un minim de 200.000 de contracte în toamna anului trecut, în timp ce vârful înregistrat în octombrie 2011 a fost de 800.000 de poliţe.

Poliţele PAD pot fi achiziţionate atât de la acţionarii companiei emitente PAID, cât şi de la ceilalţi asigurători, potrivit unei norme aprobate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Anterior, asigurarea obligatorie a locuinţelor putea fi cumpărată numai de la cele 12 companii care fac parte din structura pool-ului de asigurare. Tariful unei poliţe PAD depinde de materialul din care este construită locuinţa şi situează la 10 euro sau 20 de euro. Poliţele obligatorii acoperă doar trei riscuri şi până la o sumă asigurată de maximum 20.000 de euro, proprietarii care vor să-şi asigure locuinţele la valoarea reală sau pentru riscuri suplimentare – cum ar fi daunele provocate de incendii sau explozii – fiind nevoiţi să cumpere o asigurare facultativă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO