Bănci și Asigurări

Noul record al operatiunilor pe piata valutara: 667 mil. euro

18.10.2004, 00:00 15



Volumul operatiunilor interbancare a inregistrat joia trecuta un nou record, de 667 de milioane de euro, depasind astfel cu peste 100 de milioane maximul precedent, inregistrat in luna iulie.



La stabilirea acestui nou record a contribuit, ca de obicei, Banca Nationala, care a atras de pe piata, spun dealerii, peste 200 de milioane de euro. interventia bancii centrale a avut loc, asa cum se prognoza, in contextul unor cumparari de valuta de la clienti record, in valoare de 183 de milioane de euro, excedentul ajungand la 61 de milioane. Piata a corectat insa aprecierea euro chiar din sedinta de vineri, cursul oficial coborand cu 155 de unitati, pana la 41.146 de lei/euro.



Dolarul s-a depreciat in ultima zi a saptamanii trecute cu 190 de unitati, fiind evaluat de Banca Nationala la 33.216 lei.



Piata valutara s-a deschis vineri in cotatii de 41.250/41.280 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe tot parcurul sedintei cotatiile nu au avut decat o singura tedinta, de scadere, pe fondul vanzarilor de valuta. Astfel, piata s-a inchis in cotatii de 41.050/41.080 de lei/euro, exact la nivelul inregistrat cu o saptamana in urma. "Piata a corectat vineri aprecierea euro. Cotatiile au coborat treptat pana la inchidere, desi volumele tranzactionate nu au fost foarte mari", a comentat un dealer. Jucatorii se asteptau la aceasta evolutie, miscarile de corectare a aprecierilor aparand dupa fiecare interventie puternica a bancii centrale. Deprecierea euro de vineri este destul de puternica, in conditiile in care interventia de joi crease un deficit de valuta pe piata.



Dolarul s-a depreciat vineri sensibil si pe pietele internationale, pe fondul atingerii unui nou record al pretului pertolului, la 55 de dolari/baril. La aceasta s-a adaugat si inregistrarea unui deficit comercial al SUA foarte puternic in luna septembrie. Astfel, cursul a urcat de la 1,2370 dolari/euro pana la un maxim de 1,2507 dolari/euro, cel mai ridicat nivel atins de la inceputul lunii martie. Pana la inchiderea pietelor, cursul a coborat la 1,2470 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 18,25% si 18,75% pe an, in conditiile unei cereri mai ridicate de lichiditati pe termen scurt. Banca Nationala a intervenit si vineri pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, incercand sa atraga depozite pe o luna in valoare de 4.400 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite in valoare de 7.285 de miliarde de lei, la o dobanda de 18,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO