Bănci și Asigurări

Noul palier al dobanzilor la depozitele in lei: 4-6% pe an

07.10.2005, 18:33 12

Dupt BCR, si BRD, a doua banca de pe piata, a operat o reducere de un punct procentual a dobanzilor oferite la depozitele in lei, acestea osciland in prezent de la 5% pe an pentru scadentele la o luna pana la 5,75 pe an pentru scadente de un an. Astfel, BRD se plaseaza cu dobanzile semnificativ sub cele acordate de BCR, care plateste 8% pe an la depozitele cu maturitatea de 12 luni.

Saptamana trecuta, Raiffeisen Bank a taiat dobanzile la depozite pana la niveluri cuprinse intre 4,5 si 5,25% pe an. Bancpost, un alt jucator important pe zona de retail, a redus dobanzile pana la 4,5-5,5% pe an.

Atat de jos au coborat dobanzile de 12-14% pe care bancile le ofereau clientilor in decembrie 2004 la depozitele pe un an, in conditiile in care nici o banca nu opereaza cu dobanzi fixe la depozite pe perioade mai lungi de trei luni. Pe vremea aceea, BNR platea dobanzi de 16-17% la depozitele atrase de la bancile comerciale, in timp ce in prezent atrage sume din ce in ce mai mici, iar pentru facilitatea de depozit pe o zi nu ofera mai mult de 1%, cu scopul declarat de a descuraja intrarile de capital speculativ.

Prin reducerile de dobanda operate, si bancile mari de pe piata de retail au intrat cu produsele de economisire in zona in care acestea nu mai aduc un castig real, ba chiar genereaza pierderi in conditiile in care statul retine un impozit de 10%, care devine 16% la 1 ianuarie.

Clientii sistemului bancar pot gasi astazi pe piata o dobanda de 5% pe an, in conditiile in care BNR crede ca inflatia pe 12 luni va cobori la 5% de-abia in decembrie 2006 fata de decembrie 2005. Piata este insa mai sceptica in aceasta privinta, anticipand o inflatie de 7-7,7% la sfarsitul lui 2006.

Adica fara a mai lua in calcul impozitarea substantiala, astfel de dobanzi nu pot proteja de inflatie valoarea banilor economisiti.

"Scaderea dobanzilor la depozite a mers deja prea departe. Probabil ca in perioda urmatoare bancile vor gasi alte variante de plasare a banilor decat la BNR pentru a putea remunera mai bine economiile clientilor si astfel vom vedea cresteri usoare ale dobanzilor", afirma Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Pana atunci, depozitele bancare raman mai degraba un instrument de protectie a economiilor fata de hoti. Actuala conjunctura poate reprezenta o incurajare pentru piata fondurilor mutuale sau pentru Bursa, in contextul saraciei alternativelor de plasare a banilor economisiti.



La Alpha Bank, creditul in euro ramane mai ieftin: 6,9% pe an

Masurile administrative au o eficienta redusa pe piata, comentau bancherii decizia BNR de a plafona soldul creditelor in valuta al unei banci la de trei ori valoarea fondurilor proprii ale acesteia.

Alpha Bank a si gasit solutii pentru a continua creditarea in valuta si inca la dobanzi semnificativ mai reduse decat la euro.

Banca a redus la 8,9% pe an dobanda la creditul in lei pentru locuinte, in timp ce dobanda la creditul in euro a scazut la 6,9%, respectiv la 7,9% in cazul finantarilor in dolari.

Creditele au o maturitate de cel mult 25 de ani si de minimum cinci ani, asigurarea de viata fiind oferita ca bonus pe perioada creditului, prin Alpha Insurance, si cesionata in favoarea bancii.

Pentru acordarea creditului sunt luate in calcul toate veniturile familiale, inclusiv cele provenite din alte surse decat cele salariale (pensii, drepturi de autor, chirii, dividende, venituri din profesii liberale etc.), fiind necesar un venit minim de 200 de euro. Rata creditului nu va putea depasi 35% din venitul net lunar eligibil.

"Alpha Bank este pionierul creditelor imobiliare in Romania. Pentru noi cel mai important lucru e sa ne servim cat mai bine clientii, cu produse ajustate la cerintele lor. De aceea vom face orice efort in acest sens. Noua dobanda practicata pentru creditele in lei - 8,9% - ofera inca o dovada in aceasta directie", spune vicepresedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu.

Prin oferta de 6,9% dobanda la euro, Alpha Bank arata ca ramane sensibila si la cererea pietei pentru credite in valuta, drept pentru care a recurs la o majorare a fondurilor proprii cu 126 milioane de euro, pana la 240 milioane de euro.

Si alte banci au in vedere miscari similare, iar BCR, care inca se incadreaza in plafonul BNR privind creditarea in valuta, apeleaza la finantari externe importante, 50 de milioane de euro de la BERD fiind destinate special acordarii de credite ipotecare.

Chiar daca au anuntat reduceri importante ale dobanzilor la creditele in lei, bancile uita sa mai pomeneasca si de dobanda anuala efectiva pe care clientul trebuie sa o plateasca si care anuleaza de fapt aparenta apropiere a costurilor unui credit in euro fata de cele ale unui credit in moneda nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO