Bănci și Asigurări

Normele relaxate nu mai sustin cresterea ipotecarelor

12.12.2007, 14:26 17

Ritmul de crestere al creditelor ipotecare s-a temperat in luna octombrie, cand soldul imprumuturilor pentru locuinte a inregistrat o rata lunara de crestere de doar 3,4%. Spre comparatie, in lunile august si septembrie ritmul de crestere al acestor credite a fost de 10,5%, respectiv de 7,7%, potrivit datelor de la BNR.
Ritmul semnificativ din lunile anterioare este explicabil prin introducerea normelor proprii de creditare pentru imprumuturile ipotecare si imobiliare. Ca urmare, aceste credite au luat un avans consistent in lunile de vara, care nu s-a mentinut ulterior.
Bancherii au remarcat de altfel in primavara o dinamica destul de lenta a creditelor de retail, pe care au pus-o pe seama posibilelor amanari a contractelor de imprumuturi, clientii asteptand introducerea normelor "relaxate". Cresterile spectaculoase ale creditului ipotecar din vara aceasta (cu un pas record de peste 10% in august) au confirmat aceasta ipoteza.
In octombrie, efectul de crestere indus de normele noi de creditare s-a risipit. Spre comparatie, cresterea creditelor ipotecare in luna octombrie 2006 a fost de 4,7% (fata de 3,4% in octombrie anul acesta).
In alta ordine de idei, preferinta populatiei pentru creditele de consum in detrimentul creditelor ipotecare a avut de asemenea un impact negativ asupra evolutiei creditelor pentru locuinta.
Creditul de consum continua sa detina ponderea cea mai ridicata in volumul total al creditelor, in timp ce imprumuturile ipotecare reprezinta aproximativ 20%, situatie opusa fata de statele din Europa vestica.
Soldul creditelor ipotecare a depasit valoarea de 12 mld. lei in luna octombrie, din care 10,6 miliarde de lei reprezinta imprumuturile in valuta.
Euro detine ponderea cea mai ridicata in totalul creditelor contractate de populatie in valuta, populatia manifestand un interes tot mai scazut fata de finantarile in dolari americani.
Monedele exotice, precum francul elvetian, detin o pondere redusa dar in continua apreciere in totalul credite ipotecare contractate in valuta.
Raportat la luna septembrie, creditele in moneda nationala au inregistrat o rata de crestere de 4,1%, fata de avansul lunar de 3,2% al creditelor in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO