Bănci și Asigurări

Noi majorări de dobânzi sunt în continuare posibile în zona euro şi SUA în cazul unor noi episoade inflaţioniste

Noi majorări de dobânzi sunt în continuare posibile...

Autor: Catalina Apostoiu

23.11.2023, 22:23 146

Preşedintele Bundesbank Joachim Nagel a declarat că Banca Centrală Europeană este aproape de vârful costurilor de finanţare, dar că un nou episod inflaţionist ar putea cere noi majorări de dobânzi, scrie Bloomberg.

„Cred că suntem aproape de nivelul pe care-l vedem drept rata maximă. Cred că dobânzile vor rămâne la nivelul actual o vreme“.

În urma campaniei agresive de majorare a costurilor de finanţare, majoritatea observatorilor antici­pează că strategii BCE nu vor mai creşte dobânzile din nou. Oficialii au menţinut dobânzile neschimbate în octombrie, iar la începutul acestei luni şefa băncii Christine Lagarde a declarat că o reducere nu va avea loc în „următoarele trimestre“.

Pieţele nu sunt convinse, însă pariind pe o reducere a dobânzilor nu mai târziu de luna aprilie, o idee pe care Nagel a respins-o. „Există unii factori de risc care ar putea declanşa o nouă rundă de inflaţie“, a declarat acesta. „Nimeni nu ştie ce urmează“.

Creşterea fragilă a economiei zo­nei euro ameninţă să amplifice ris­curile la adresa stabilităţii finan­ciare create de dobânzile mai ridicate, a avertizat BCE recent în raportul său bianual Financial Stability Review.

Pe măsură ce impactul campaniei istorice a BCE de înăsprire a politicii monetare continuă să se facă simţit, veniturile gospodăriilor, ale compa­niilor şi finanţele publice ar putea resimţi presiuni adiţionale dacă eco­nomia va continua să dezamăgească, avertizează banca.

„Este vital să rămânem vigilenţi în timp ce economia realizează tranziţia către un mediu de dobânzi mai ridicate dublate de nesiguranţă în creştere şi tensiuni geopolitice“, se arată în raport.

În ceea ce priveşte SUA, minu­tele şedinţei din noiembrie a băncii centrale americane, Fed, sugerează că o nouă majorare de dobânzi ră­mâne posibilă, dar oficialii acesteia nu se grăbesc.

Toţi oficialii Fed sunt decişi să procedeze cu „prudenţă“ în ceea ce priveşte viitoarele decizii legate de dobânzi, în condiţiile în care aceştia dezbat dacă au pus suficientă presiu­ne pe economie pentru a aduce infla­ţia înapoi la ţinta de 2% a băncii, notează Financial Times.

Datele din „lunile următoare“ vor clarifica progresul luptei împo­triva inflaţiei, subliniază minutele şe­dinţelor Fed, instituţia căutând sem­ne că cererea venită din partea con­su­matorilor şi com­pa­niilor se mode­rea­ză, iar piaţa muncii se temperează.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Dobânzi mai mari ar putea fi necesare „dacă informaţiile viitoare indică faptul că progresul către obiec­tivul de inflaţie este insuficient“. Toţi oficialii au subliniat că va fi necesar ca politica monetară să rămână restrictivă o perioadă de timp până când inflaţia se va mişca sustenabil în jos către ţintă.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO