Bănci și Asigurări

Negriţoiu, ING: Refinanţarea va fi „the name of the game“

Negriţoiu, ING: Refinanţarea va fi „the name of the game“

Negriţoiu vrea să ia clienţi de la concurenţă pentru a creşte mai mult decât piaţa

Autor: Voican Razvan

09.03.2011, 23:57 135

"Ne vom concentra pe crearea de active pe toate categoriile declienţi, fără a neglija nici pasivele, însă acolo vom creşte maipuţin. Vrem să creştem peste piaţă şi aceasta înseamnă să luămclienţi şi de la alte bănci. Refinanţarea va fi «the name of thegame»."
Pentru aceasta, ING îşi propune să fie competitivă prin niveluriledobânzilor şi ale comisioanelor practicate şi ca atare se aşteaptăla o scădere a veniturilor din aceste surse. Per total, veniturilebăncii ar urma să crească în 2011 cu circa 10%.

Cât priveşte provizioanele, Negriţoiu spune că impactul va fi "celmult" la acelaşi nivel ca în 2010. "Nu prevedem o creştere acostului riscului."
Pe un orizont de timp mai lung, până în 2014, ING îşi reafirmăobiectivul strategic de a urca în clasament printre primele 5 băncide pe piaţă. Pentru aceasta, în 2012 - 2013 ar urma să fie reluatăextinderea reţelei, considerată acoperitoare la situaţia actuală apieţei.

Negriţoiu spune că la nivelul grupului ING nu se pune problemavreunei achiziţii până când nu va fi rambursat integral împrumutulde 10 mld. euro luat în 2008 de la statul olandez pentrustabilizarea băncii. Până acum ING a răscumpărat 5 mld. euro dinajutorul primit, iar până în luna mai va plăti alte 2 mld. euro.Negriţoiu ţine să precizeze că, deşi a fost interpretat ca unajutor de stat, a fost de fapt un îm­prumut pe baze comerciale,"chiar mai scump decât pe piaţă". "Este o performanţă extraordinarăca grupul să-şi revină în 2 ani şi să plătească banii înavans."

El spune că din punctul de vedere al grupului, România este "opiaţă pentru viitor", contribuţia actuală la rezultatele financiarefiind "marginală".
Şi totuşi, ING Bank România a înregistrat în 2010 o creştere aprofitului brut cu 52%, până la 128 mil. lei, în contrast cuperformanţa altor competitori. "Impactul provizioanelor a fost maimic decât în 2009, iar asta ne-a diferenţiat pe piaţă. La retail amavut un an de vârf, vânzările au crescut foarte mult, iar lacorporate n-am mai avut dosare aşa grele şi ne aşteptăm lasurprize. Chiar dacă nu suntem parte a acordului de la Viena,expunerea ING pe România a crescut", afirmă şeful băncii.
Activele au urcat cu 9%, depăşind 12 mld. lei, pe seama majorăriicu 3% a soldului creditelor şi cu 75% a portofoliului de titluri destat.

La aproape cinci ani de mandat de CEO, Ne­griţoiu bifeazăîn­de­pli­­nirea obiectivului trans­formării ING dintr-o bancă denişă pentru corporaţii într-o bancă universală: retailul a adus 41%din venituri în 2010, faţă de 6% în 2005, în timp ce diviziacorporate a rămas cu o contribuţie de 45%, comparativ cu 75% înurmă cu cinci ani. "E mai greu să te descurci într-o asemeneapoziţie. Noi am concurat pe piaţa corporate cu Citi sau RBS, nune-am comparat cu BCR şi BRD care sunt puternice pe retail. Acum emult mai challenging să rămânem competitivi pe toate pieţele şi săcreştem în continuare."

Divizia companii mari şi-a mărit în 2010 numărul de clienţi cu 10%,spune Mihaela Bîtu, care o conduce din vara anului trecut. "Amacordat credite noi de 400 mil. euro, dar activele s-au păstrat laun nivel relativ constant din cauză că tranzacţii importante dintrecut au ajuns la maturitate." Şi divizia firme mijlocii, condusăde Bogdan Boteanu tot de anul trecut, şi-a mărit portofoliul declienţi cu 10% şi tot cu atât a crescut şi soldul creditelor.

Vedeta anului a fost însă retailul, care a trecut de un milion declienţi persoane fizice, creditele au urcat cu 11%, iar depozitelecu 15%. "A fost un an foarte important pentru noi pentru că ne-amatins obiectivul declarat şi a fost dovedită puterea modelului debusiness care a convins clienţii", spune Maria Cristina Matei, şefadiviziei retail.

Să vedem cum funcţionează o poziţie de director detrezorerie impusă de instanţă
Florin Câţu, fost director al trezoreriei ING Bank, nu a fostdemis, ci postul său a fost desfiinţat odată cu integrareatrezoreriei în divizia commercial banking condusă de Mihaela Bîtu,a declarat Mişu Negriţoiu.
"Nu l-am demis, am o părere foarte bună despre el camacroeconomist, dar este o problemă internă, de reorganizare. Numai avem poziţia director de trezorerie. Poziţia lui a fostrestructurată, i-am oferit mai multe posibilităţi, dar înţeleg cănu-i convine altă poziţie."
Şeful ING a precizat că trezoreria a fost organizată în treidepartamente, fiecare cu câte un şef, toţi în subordinea MihaeleiBîtu. Câţu a declarat marţi că va da în judecată ING,considerându-se concediat abuziv. "Până acum nu am avut litigii peCodul muncii. Să vedem cum funcţionează o poziţie de director detrezorerie impusă de instanţă", a comentat Negriţoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO