Bănci și Asigurări

Negocieri finale cu BERD si IFC pentru BCR

16.09.2003, 00:00 14



Astazi intra in linie dreapta negocierile cu IFC si BERD pentru vanzarea unui pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR, a declarat ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu.



"Este o privatizare extrem de dificila, care responsabilizeaza in primul rand pe presedintele comisiei (nr. Ovidiu Musetescu) ca si pe membrii Guvernului in ansamblul lor. Ea va fi finalizata pana la sfarsitul acestei luni", afirma Musetescu.



Analistii apreciaza ca intrarea BERD si IFC la BCR nu va schimba foarte multe, fiind un pas facut de autoritati la presiunea FMI si Bancii Mondiale, pentru a arata ca "se intampla ceva" in lipsa unei privatizari totale, cu un investitor de calibru.



BERD si IFC au estimat valoarea de piata a BCR la circa un miliard de euro. Aceasta nu inseamna ca sunt dispuse sa plateasca o suma apropiata de 250.000 de euro pentru un sfert din actiunile bancii. Analistii considera ca valoarea celei mai mari banci romanesti este grevata de necesarul real a de provizionare a creditelor acordate, precum si de evaluarea in bilant a activelor imobiliare. In plus, BCR are o retea considerata supradimensionata, cu un personal foarte numeros, care implica un nivel ridicat al costurilor de restructurare. BCR ramane insa cea mai mare banca din regiune disponibila pentru a face obiectul achizitiei de catre un mare grup international, la aceasta adaugandu-se pozitia dominanta pe piata romaneasca. Aceasta l-ar tranforma pe oricare cumparator in lider de piata, in masura in care acesta este dispus sa-si asume costurile restructurarii necesare pentru a aduce BCR la standardele occidentale de eficienta. Negocierile cu BERD si IFC se concentreaza in buna masura asupra unui plan de restructurare a bancii.



Semnarea contractului cu cele doua institutii este o conditie esentiala pentru incheierea acordului cu FMI. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO