Bănci și Asigurări

Nanu, şeful Trezoreriei: Băncile care vor intermedia titlurile de stat pentru populaţie vor fi cunoscute în această toamnă

Ştefan Nanu, direc­torul general al Trezoreriei statului

Ştefan Nanu, direc­torul general al Trezoreriei statului

Autor: Claudia Medrega

15.09.2014, 19:40 395

Băncile care vor intermedia emi­siunea de titluri de stat pentru populaţie vor fi selectate cel târziu în luna no­iem­brie, în funcţie de capacitatea lor de distribuţie, iar până la sfâr­şitul anului va fi de­marat proiectul-pilot pri­vind titlurile de­dicate per­soanelor fizice, spune Ştefan Nanu, direc­torul general al Trezoreriei statului.

Tot până la sfârşitul anului ar urma să devină operaţională şi platforma electro­nică de tranzacţionare pentru obligaţiunile în lei, la care vor avea acces doar dealerii primari, potrivit lui Nanu. Prin această plat­formă se urmăreşte creşterea transparenţei stabilirii preţurilor la titlurile de stat şi îmbunătăţirea lichidităţii.

„Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie va fi distribuită de un sindicat de in­termediere format din două-trei bănci (dealeri pri­mari) şi probabil că vom include, la suge­stia celor din piaţa de capital, şi una sau două companii de brokeraj care au putere de dis­tribuţie mai mare. La sfârşitul lunii octom­brie sau în luna no­iembrie vor fi selectaţi intermediarii. Pro­iectul-pilot pri­vind titlurile de stat pentru populaţie va fi lansat, sperăm, până la sfârşitul anului. Lu­crăm cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu Au­toritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) şi cu Depozitarul Central“, a declarat şeful Trezoreriei într-un interviu acordat ZF.

Un titlu de stat va costa 1.000 de lei, sub valoarea celor pe care Trezoreria le vinde acum pe piaţa interbancară, care au o va­loare nominală de 10.000 de lei.

Care este motivul pentru care Ministerul Finanţelor a decis acum să lanseze titluri de stat pentru populaţie? Pentru că s-au intensificat solicitările investitorilor din piaţa de capital pentru astfel de instrumente, ei motivând că alegerea bursei pentru emi­siu­ne ar asigura accesul mai transparent şi mai facil pentru investitorii mici, explică Nanu.

„Va fi un instrument clasic. Există mai multe modele. Probabil, vom emite titluri cu cupon fix. O altă variantă ar fi titluri cu o valoare nominală şi să fie subscripţie pu­blică. Dacă am face un instrument de sub­scripţie publică, nu ar mai fi un proces competitiv. Va exista un proiect-pilot“

Ministerul Finanţelor va încheia o con­venţie cu ASF, BVB şi Depozitarul Central în care vor fi menţionate drepturile şi obli­gaţiile. Totodată, va fi modificat cadrul legis­lativ pentru a include prevederi legate de astfel de titluri, a mai spus şeful Tre­zoreriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO