Bănci și Asigurări

Mugur Tolici, director resurse umane, BNR: Cel mai greu de găsit sunt persoanele din zona tehnică, din IT, persoanele cu abilităţi tehnice în sensul financiar, de modelare, econometrie, dar şi în zona de risk management, audit IT

ZF Bankers Summit 2023, Ziua 2

Mugur Tolici, director resurse umane, BNR: Cel mai greu...

Autor: Ramona Cornea

02.07.2023, 13:31 3295

Cel mai greu de găsit sunt candidaţii din zona tehnică, din IT, persoanele cu abilităţi tehnice în sensul financiar, de modelare, econometrie, dar şi în zona de risk management, audit IT, spune Mugur Tolici, director de resurse umane în cadrul Băncii Naţionale a României.

„Cel mai greu de găsit sunt persoanele din zona tehnică, din IT, dar semnificativ mai uşor decât anul trecut. Ce s-a întâmplat în SUA se vede, se simte şi se simte mai ales apetitul pentru stabilitate. Există şi studii care arată că în sectorul privat nevoia de stabilitate a urcat foarte mult. În sectorul public a fost întotdeauna un element apreciat, dar acum şi în zona privată este din ce în ce mai apreciat. Atragem în continuare destul de greu persoane cu abilităţi tehnice în sensul financiar, de modelare, econometrie, dar şi în zona de risk management, audit IT, sunt câteva nişe în care reuşim să recrutăm, dar cu dificultate”, a spus Mugur Tolici în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.

Ce a mai spus Mugur Tolici în cadrul evenimentului:

·       Este o provocare să fim o bancă ce-şi păstrează tradiţia, reputaţia, istoria şi care se adaptează în permanenţă la nou, la ceea ce înseamnă piaţa de azi. Recrutăm cu un oarecare succes, spun asta pentru că depinde de zonele despre care vorbim. Avem mai mari dificultăţi în unele zone decât în altele. Spre o oarecare satisfacţie instituţională şi a departamentului pe care-l reprezint, reuşim să fim în pas cu vremurile, să atragem tânăra generaţie. Vârsta medie a persoanelor care intră în zona de business a băncii, cea mai complexă, este de 33 de ani. La complexitatea activităţii, la cerinţele extrem de riguroase pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii, noi considerăm că este o vârstă foarte bună. Asta înseamnă o medie de 12 ani în activitate.

·       Noi concurăm foarte mult cu sistemul bancar, ci doar pentru anumite poziţii pentru care este destul de greu de găsit persoane care au masterat sau doctorat în domeniile financiare în mod special. Ei nu sunt foarte uşor de găsit în piaţa internă, dar reuşim să depăşim această dificultate. Nu cred că s-a schimbat foarte mult profilul joburilor, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în sistemul bancar. Joburile din BNR sunt în mare măsură aceleaşi, s-a schimbat profilul ocupantului. Ceea ce este un diferenţiator este modul în care competenţele paralele, soft skills, comportamentale, modul în care se adresează şi se depăşesc problemele, engajementul, cât de mult doresc angajaţii să investească şi mai ales cât doresc să rămână, considerând că ceea ce li se oferă este ce-şi doresc, aceasta este marea provocare în cazul nostru.

·       Salariul este important, trebuie să fie cel puţin la mediana pieţei, dar diferenţiatorii sunt alţii. Am motive de optimism, sunt multe lucruri pozitive care se întâmplă, sunt mult mai puţine persoane tinere care vor să plece din ţară, constat asta şi la universitatea la care predau. Cam 10% dintre studenţi au zis că poate că ar merge să lucreze în ţări din Europa. Văd şi un mic trend, semnale de întoarcere pentru tinerii care au studiat în străinătate şi vor să se întoarcă în România. Văd din nou un accent foarte mare pus pe cultura organizaţională şi pe employer branding. Cu ce facem noi diferenţa ca să atragem oamenii din piaţă? Exact cu lucrurile acestea. Sperăm în acest fel ne adresăm tinerei generaţii pentru care experienţa de la locul de muncă este aproape tot.

·       Avem flexibilitate, am introdus şi noi lucrul la distanţă, salariaţii eligibili pot să desfăşoare cinci zile lucrul de la distanţă. Avem mobilitate internă, în ultimul an aproape 90 de salariaţi s-au mişcat între departamentele băncii. Oferim în mare măsură ceea ce oferă şi sectorul privat în termeni de flexibilitate.

·       Nu ducem lipsă de candidaţi. În fiecare an reuşim să ocupăm 60% - 70% dintre posturile scoase la concurs.

·       Este în funcţie de poziţia pe care se pleacă. În orice situaţie, salariul de la Banca Centrală Europeană este de două ori mai mare, în medie. Ar putea fi şi puţin mai mult, dacă este o persoană extrem de calificată, tânăr angajat, nu are poziţie managerială şi poate obţine chiar mai bine la BCE.

·       Nu văd o mare problemă cu probleme care să plece din banking de aici şi să lucreze în străinătate pe salarii mai mari. Este o problemă cu cei care sunt angajaţi remote, lucrează de aici, din România, la distanţă şi atunci diferenţa de venituri este semnificativă. Vorbim mai ales despre sectorul de IT, dar se poate întâmpla şi în alte zone. Există contracte, chiar un coleg din direcţia noastră va începe în septembrie, în care o săptămână pe lună se poate lucra de acasă. În unele departamente se poate lucra timp de două săptămâni de oriunde, iar această flexibilitate creează atractivitate şi mai mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO