Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: România a ajuns la un PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 77% din media UE, fiind deasupra Greciei, la egalitate cu Portugalia şi Ungaria şi aproape de Polonia. Dar creşterea economică este inegal distribuită. „Trebuie să îmbunătăţim absorbţia fondurilor UE“

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: România a ajuns la un...

„Cea mai bună cale de a îmbunătăţi creşterea potenţială a economiei este să continuăm şi să îmbunătăţim absorbţia fondurilor europene. Această cale este bună şi pentru o mai bună distribuţie a PIB la nivel naţional“, susţine guvernatorul BNR.

România a ajuns la un PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (purchasing power parity-PPP) care reprezintă 77% din media Uniunii Europene (UE), fiind deasupra Greciei, care are 68%, la egalitate cu Portugalia (77%) şi Ungaria (77%) şi aproape de Polonia (79%), a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la Conferinţa Ştiinţifică Anuală a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate - ERMAS. Însă creşterea economică nu este distribuită egal, a atenţionat Isărescu.

„Atunci când România a început procesul de negociere pentru aderarea la UE, în anul 2000, PIB pe locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare reprezenta doar 26% din nivelul PIB mediu/locuitor din UE. Era cel mai scăzut nivel dintre ţările candidate“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO