Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu: Dezechilibrele externe s-au accentuat, dar sunt sub pragul de prudenţă

Mugur Isărescu: Dezechilibrele externe s-au accentuat,...

Autor: Dan Straut, Mediafax

29.06.2018, 12:39 425

Dezechilibrele externe s-au accentuat pe fondul stimulentelor fiscale care au încurajat consumul, dar încă nu s-a atins pragul de prudenţă, tendinţa de creştere puternică fiind însă îngrijorătoare, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„În contextul a doi ani de stimulenţi fiscali, 2016 şi 2017, dezechilibrele externe s-au accentuat, dar încă nu s-au depăşit limitele de prudenţă (...) Deficitul de cont curent este sub pragul de 4%, deci sub pragul de prudenţă, dar trendul de creştere din ultima perioadă este prea puternic pentru a nu fi semnalat”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017.

„Balanţa bunurilor se deteriorează pe toate componentele, lucru care presupune mai multă atenţie la modul cum stimulăm consumul”, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că „nu există riscuri sistemice”, stabilitatea financiară a ţării fiind „solidă” şi datoria externă fiind „scăzută şi în scădere”. De asemenea, rata creditelor neperformante în sectorul bancar a scăzut de la 22% la 6,7%, lucru care prezintă România ca „exemplul pozitiv al Europei”.

Raportul BNR arată că în 2017 banca centrală a obţinut un profit de 186 de milioane de lei, „din care 80% s-au dus la bugetul de stat”, a precizat Mugur Isărescu, arătând că profitul respectiv a fost obţinut „în principal prin administrarea rezervei internaţionale”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO