Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, BNR: Prognoza nu arată chiar frumos, dar după acset vârf, care este deja în prezent, inflaţia care va fi anunţată peste două zile va depăşi 5% sau va fi în jur de 5%. Efortul nostru este de a menţine inflaţia la 5% - 5,5%, până la finalul anului

Mugur Isărescu, BNR: Prognoza nu arată chiar frumos,...

Autor: Mircea Nica

09.08.2021, 17:05 477

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de inflaţie, că prognoza nu arată chiar frumos, dar efortul BNR este de a menţine inflaţia între 5% şi 5,5% până la sfârşitul anului.

“Prognoza nu arată chiar frumos, dar după acest vârf care este deja în prezent, inflaţia care va fi anunţată peste două zile va depăşi 5% sau va fi în jur de 5%. Vedem, cu acţiunea politicii monetare, o temperare a creşterilor de preţ. Efortul nostru este de a menţine inflaţia la 5- 5,5%, până la finalul anului, pentru că apoi, din ianuarie indicele preţului va coborî sub 4,5%, datorită efectului de bază. Creşterile din toamnă nu vor fi foarte mari”, a spus Mugur Isărescu.

Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare efectul de bază, prognoza BNR este de 3,4% a indicelui preţurilor de consum, a mai adăugat Mugur Isărescu.

“Faţă de prognoza precedentă, creşterile de preţuri sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singurii. În acest context, prognozele noastre sunt rezonabile, dar trebuie acţionat din timp pentru ca preţurile să nu se ducă în runda a doua de creşteri.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO