Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, BNR: Cursul de schimb ne-a ajutat în temperarea inflaţiei şi în stabilitatea financiară, menţinerea unui tonus relativ pozitiv la nivelul populaţiei în ciuda presiunilor puternice care au venit ca urmare a războiului din Ucraina

Mugur Isărescu, BNR: Cursul de schimb ne-a ajutat în...

Autor: Mircea Nica

09.08.2023, 12:55 215

Cursul de schimb ne-a ajustat în temperarea inflaţiei şi în stabilitatae financiară, menţinerea unui tonus relativ pozitiv la nivelul populaţiei în ciuda presiunilor puternice care au venit ca urmare a războiului din Ucraina, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul conferinţei de presă privin Raportul trimestrial asupra inflaţiei din august 2023.

“Cursul de schimb ne-a ajustat în temperarea inflaţiei şi în stabilitatae financiară, menţinerea unui tonus relativ pozitiv la nivelul populaţiei în ciuda presiunilor puternice care au venit ca urmare a războiului din Ucraina. Trebuia ca la valul acela de migraţie, care crează emoţii negative, la care s-a adăugat şi creşterea preţurilor la energie să fi avut şi o depreciere puternică a cursului de schimb într-o ţară care este sensibilă la curs”, a spus Mugur Isărescu.

Din perspectiva inflaţiei, guvernatorul BNR a explicat că România se menţine pe cea mai bună poziţie la nivel regional.

“Determinanţii principali care au dus rata inflaţiei în jos sunt dezinflaţia puternică la nivelul bunurilor energetice, continuarea corecţiei cotaţiilor la materiile prime, acordul procesatorilor şi comercianţilor de a reduce preţul de consum al laptelui, temperarea în continuare a aşteptărilor inflaţioniste a operatorilor economici. Determinanţii principali care au dus rata inflaţiei în jos sunt dezinflaţia puternică la nivelul bunurilor energetice, continuarea corecţiei cotaţiilor la materiile prime, acordul procesatorilor şi comercianţilor de a reduce preţul de consum al laptelui, temperarea în continuare a aşteptărilor inflaţioniste a operatorilor economici”, a mai adăugat Mugur Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO