Bănci și Asigurări

Motoarele de intarire a leului s-au oprit

20.09.2005, 18:59 52

Euro a reusit ieri sa se intareasca fata de leu, pe fondul unei piete putin lichide si al temerilor jucatorilor privind o noua interventie a bancii centrale.

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,4797 lei pentru un euro, cu 0,0025 unitati mai mult decat cotatia precedenta. Euro a ajuns astfel la nivelul de joia trecuta.

Dolarul a castigat ieri 0,0337 unitati, pana la 2,8674 lei. Acesta este cel mai inalt nivel atins de moneda americana de la sfarsitul lunii august. Intarirea in fata leului a fost alimentata de scaderea cotatiilor dolar/euro pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,4765/3,4815 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vineri. Pe fondul unei piete calme, euro s-a apreciat pana la un maxim al zilei de 3,48/3,4840 lei. Ulterior, cotatiile au coborat pe fondul vanzarilor de valuta pana la 3,4770/3,4820 lei pentru un euro, la inchiderea pietei.

"S-a tranzactionat foarte putin, iar piata a fost extrem de calma. Cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, pe fondul unor tranzactii de volume reduse. Nu se mai simte un apetit puternic pentru vanzari, iar multi jucatori se tem de o noua interventie a BNR. S-ar putea sa avem o saptamana linistita", a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat vineri un deficit de 26 de milioane de euro, in conditiile in care vanzarile catre clienti au urcat la 399 de milioane de euro. Cu toate acestea, volumul operatiunilor interbancare a continuat sa scada, ajungand la 75 de milioane de euro.

Euro a castigat teren in fata leului si pe piata de la Sibiu. Pentru sfarsitul anului, un euro a fost cotat ieri la 3,4950, cu 0,0349 unitati mai mult decat cotatia anterioara. Astfel, moneda europeana a fost cotata peste cursul oficial, semn ca operatorii nu mai au incredere in continuarea tendintei de apreciere a leului.

Pe pietele internationale cotatiile au coborat pana la 1,2140 dolari pentru un euro. Moneda europeana a pierdut teren dupa publicarea rezultatelor alegerilor din Germania, care nu indica un castigator clar. Dolarul era de altfel pe un trend ascendent, in conditiile in care investitorii mizau pe o noua majorare a dobanzii de interventie a Bancii Federale a Statelor Unite.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi oscileaza in continuare intre 2% si 4% pe an, dupa ce BNR nu a mai intreprins operatiuni de sterilizare de joia trecuta, cand a atras 2,5 mld. lei (0,7 mld. euro), prin vanzarea de certificate de depozit la trei luni. Ofertele de cumparare ale bancilor au totalizat atunci aproape 12 miliarde de lei (3,4 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO