Bănci și Asigurări

Misterul Finantelor sustine ca TransFonD sta bine la BNR

13.04.2001, 00:00 27



Ministerul finantelor nu este de acord cu planul de functionare a societatii TransFond, care ar urma sa preia de la BNR administrarea sistemului national de plati.Finantele sustin ca administrarea sistemului de plati se face bine prin BNR, in conditii lipsite de risc.

De mai mult de un an de zile, BNR, bancile comerciale si ministerul finantelor discuta, de cele mai multe ori in contradictoriu, cu privire la TransFonD. Acesta ar trebui sa fie o societate privata, cu BNR actionar principal, restul capitalului urmand sa fie impartit intre bancile comerciale.

Pentru a-si sustine punctul de vedere, Ministerul Finantelor a elaborat o nota privind legalitatea infiintarii societatii TransFonD. In nota Finantele si-au exprimat pozitia privind functionarea viitoare a acestui nou sistem privat.

Astfel, in ipoteza in care s-ar opta pentru derularea transferurilor de fonduri ale Trezoreriei prin TransFonD, aceasta s-ar realiza in doua faze.

In prima faza, estimata sa dureze sase luni, transferurile ar urma sa se deconteze prin conturi-mandat deschise in evidentele TransFonD, pentru ca in faza a doua sa se deconteze prin conturi deschise in evidentele proprii ale TransFonD.

Decontarea finala si irevocabila a tuturor operatiunilor (inclusiv a celor in contul general al Trezoreriei) vor fi efectuate ca si pana in prezent, de catre BNR.

Potrivit Finantelor. in faza a doua, TransFonD va functiona in nume si cont propriu, ca o societate pe actiuni prestatoare de servicii financiare, avand monopolul pe piata activitatilor de decontare si a transferurilor de fonduri, pana la aparitia unei societati competitoare.

In prima faza de functionare a TransFonD, operatiunile Trezoreriei desfasurate conform art. 29(2) din Legea 101/98 privind Statutul BNR nu vor fi comisionate (situatia prezenta).

Problema comisionarii operatiunilor Trezoreriei ar putea aparea in faza a doua cand TransFonD, ca societate pe actiuni cu capital majoritar privat, va impune o politica monopolista de comisionare a operatiunilor de decontare si transfer a fondurilor Trezoreriei.

Impactul comisionarii operatiunilor de Trezorerie este greu de cuantificat datorita necunoasterii exacte a politicii de tarife si comisioane ce urmeaza a fi practicata de TransFonD.

Finatele apreciaza ca pana in acest moment, operatiunile de decontare si transfer de fonduri ale Trezoreriei au fost derulate eficient si in conditii lipsite de risc prin BNR, iar programul de actiuni pe termen mediu al lor are in vedere dezvoltarea unui sistem propriu intratrezorerii de decontare si transfer de fonduri.

Functionarea TransFonD a strarnit inca de la inceput aprige discutii . Dupa ce initial s-a stabilit structura actionaritului, respectiv BNR-33,3% si bancile comerciale-66,6%, s-au facut scenarii pentru prima etapa de functionare, pe parcurs au aparut discutii.

Surse oficiale spun ca prima problema a fost ridicata de catre Trezoreria Statului, care nu a acceptat ca operatiunile care tineau de conturile sale sa fie "vazute de toata lumea".

Apoi, s-a adus in discutie faptul ca bancilor le-a fost impus de Banca Nationala sistemul actual de decontari si intregul personal al fostului departament de decontari si plati din BNR, undeva in jur de 1.400 de persoane.

Ori prin implementam unui sistem modern, informatic normal, pentru functionarea acestuia nu sunt necesare mai mult de 20-30 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO