Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni 1,3 mld. lei la costuri minime record

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni 1,3...

Autor: Marius Oncu

27.10.2014, 14:59 185

Statul a vândut certificate de 800 de milioane de lei cu scadenţă la finele lunii septembrie a anului următor, conform prospectului de împrumut pentru luna octombrie, deşi cererea la cumpărare a fost de 2,94 miliarde de lei.

De asemenea, MFP a atras şi 500 de milioane de lei prin vânzarea de titluri cu maturitatea în luna mai a anului 2015, de aproape trei ori mai puţin faţă de ofertele primite, de 1,4 miliarde de lei. Suma atrasă prin vânzarea de titluri pe 7 luni respectă, de asemenea, obiectivul stabilit în planul de finanţare.

Randamentul mediu pe an s-a situat la 1,9% pe an pentru ambele emisiuni, în scădere de la 2,55% pe an la sfârşitul lunii septembrie, când statul a împrumutat 500 de milioane de lei pe 6 luni, şi de la 2,22% la începutul lunii septembrie, când Trezoreria a atras 500 de milioane de lei pe 12 luni.

Anterior licitaţiilor de luni, Finanţele au obţinut cel mai redus cost pentru certificate de trezorerie pe 12 luni la sfârşitul lunii iulie, când a atras 1 miliard de lei la un randament mediu pe an de 1,93%, în timp ce costul cel mai redus pentru titlurile pe 6 luni a fost înregistrat în ianuarie, la 2%.

Trezoreria a atras în octombrie de pe piaţa internă fonduri de 3,52 miliarde de lei, inclusiv rezultatul de joi, din care 3,294 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă, iar restul prin sesiuni suplimentare.

Finanţele au împrumutat săptămâna trecută1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric.

Pentru luna octombrie, Trezoreria a anunţat un plan de împrumuturi de 3,6 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie pe şase şi 12 luni, precum şi prin emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de trei, cinci şi zece ani.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 33,147 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv prin licitaţia de luni. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO