Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 1,02 mld. lei printr-o emisiune de obligaţiuni, peste nivelul programat de 700 mil. lei, la o dobândă anuală de 2,06%

Ministerul Finanţelor a redeschis ieri o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2024 şi a împrumutat de la bănci suma de 1,02 mld. lei, peste nivelul programat de 700 mil. lei, la o dobândă anuală de 2,06%. La licitaţie au participat şapte dealeri primari. Volumul total al cererii a fost de 1,696 mld. lei, din care ofertele competitive au totalizat 1,69 mld. lei, iar cele necompetitive 7 mil. lei.

Rata cuponului a fost de 3,7%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 2,06%. Din valoarea nominală adjudecată, suma oferită de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 930 mil. lei, iar în contul clienţilor la 85 mil. lei.

Ofertele necompetitive au fost de 7 mil. lei. În ianuarie statul a împrumutat 7,4 mld. lei de pe piaţa internă, cu 43,8% peste volumul programat.

Săptămâna trecută, s-a remarcat scăderea uşoară a ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani (la minimul din februarie 2015), evoluţie convergentă cu cele din SUA şi Germania, potrivit datelor dintr-o analiză a lui Andrei Rădulescu, director analiză  macroeconomică la Banca Tranilvania.

Pe piaţa locală a titlurilor de stat, curba randamentelor s-a deplasat în jos, în medie cu cinci puncte bază săptămâna trecută: rata de dobândă la 10 ani în scădere cu 1.3% la 2.69% (minimul din februarie 2015) (declin cu 9.3% în 2021). Spreadul de dobândă a urcat cu 0,5% la 1,09 puncte procentuale.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.