Bănci și Asigurări

Millenium BCP se va intoarce in Romania, spune Eureko

31.03.2006, 00:00 12

Banca portugheza Millenium BCP, care a pierdut in finala privatizarii BCR, va intra in viitorul apropiat pe piata romaneasca, spune un actionar al bancii.

"Intr-un fel sau altul, BCP va fi prezenta in Romania, fie prin achizitia unei banci din Romania, fie prin deschiderea unei filiale. BCP cunoaste foarte bine piata romaneasca, din moment ce a incercat sa cumpere BCR", a declarat pentru ZF Maarten Dijkshoorn, CEO al Eureko Group, grup care detine aproape 8% din actiunile bancii portugheze.

Oficialul grupului olandez Eureko nu a precizat daca BCP se afla acum in negocieri pentru preluarea unei banci de pe piata romaneasca. Eureko Group este actionarul majoritar al societatii de asigurare Interamerican Romania, controland aproape 80% din actiunile societatii.

"Ne intereseaza canalul de vanzare bancassurance. Cand BCP va intra pe piata romaneasca, vom vinde polite de asigurare prin intermediul bancii", spune Dijkshoorn. Prin canalul bancassurance asiguratorii vand polite de asigurare complementare produselor oferite institutiilor de credit.

Millenium BCP a participat la faza finala a licitatiei pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane la sfarsitul anului trecut, dar cea mai mare banca din Romania a fost preluata de austriecii de la Erste Bank. Austriecii au platit 3,75 milioane de euro pentru aproape 62% din actiunile bancii.

La acea data, portughezii declarau ca nu sunt deloc multumiti de faptul ca au pierdut licitatia pentru preluarea BCR si ca nu exclud varianta infiintarii unei noi banci in Romania.

In aceasta luna, Millenium a lansat o oferta in valoare de 4,3 miliarde de euro pentru preluarea bancii Banco BPI, a cincea institutie de credit de pe piata portugheza, incercand astfel sa isi consolideze pozitia pe care o detine in Portugalia.

Millenium a fost infiintata acum 20 de ani si este cea mai mare banca comerciala privata din Portugalia, cu active de aproape 77 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO