Bănci și Asigurări

Mihaly Kovacs, economic advisor, OTP Bank Research Center: Piaţa nu se aşteaptă pe termen scurt să existe tăieri ale ratelor de dobânzi. Ritmul mai scăzut al dezinflaţiei poate amâna scăderea ratelor de dobânzi. Ne aşteptăm ca ciclul de scădere să înceapă în al doilea semestru din 2024

Mihaly Kovacs, economic advisor, OTP Bank Research...

Autor: Mircea Nica

Măsurile fiscale şi preţurile mai mari ale petrolului vor opri temporar dezinflaţia în viziunea OTP Bank.

BNR a menţinut dobânda de politică monetară din ianuarie 2023 şi până acum la 7%, iar piaţa nu se aşteap­tă pe termen scurt să existe tăieri ale ratelor de dobânzi astfel că, cel mai probabil, ciclul de scădere o să înceapă în al doilea semestru al anului viitor, a spus Mihaly Kovacs, econo­mic advisor la OTP Bank, Research Center, în cadrul unui webinar.

„Dobânda băncii centrale a rămas aceeaşi din ianuarie 2023, iar ROBOR la 3 luni, dacă îl comparăm cu rata de politică monetară, putem înţelege aşteptările pentru nivelul ratelor pentru următoarele trei luni. Rata overnight este de 6%, iar piaţa nu se aşteaptă pe termen scurt să existe tăieri de rate de dobânzi“, a explicat Mihaly Kovacs.

În context european, BCE a avertizat că pieţele trebuie să se aştepte la dobânzi mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp, lăsând deschisă posibilitatea unor noi majorări dacă inflaţia creşte din nou puternic. Având în vedere aşteptă­rile de dezinflaţie pe plan local pentru începutul anului 2024, este puţin probabil ca BNR să înceapă reducerea ratei de referinţă. Ritmul mai scăzut al dezinflaţiei poate amâna scăderea ratelor de dobânzi astfel că banca centrală ar putea menţine rata la nivelul actual până în a doua jumătate a anului viitor, completează el.

„Ne aşteptăm ca ciclul de scădere să înceapă în al doilea semestru din anul viitor. Pe lângă inflaţie, banca centrală trebuie să vadă şi care este prima de risc aplicată activelor româ­neşti. Ne aşteptăm la o uşoară reveni­re a creditelor ipotecare. Are legătură cu rata dobânzii. Cel mai probabil primele semnale de tăiere a ratelor vor avea loc vara viitoare, deci proba­bil că va fi un semnal ca oamenii să îşi ia mai multe împrumuturi. Recuperarea până la mijlocul anului viitor nu va fi prea mare, dar după aceea probabil va creşte viteza“.

Măsurile fiscale şi preţurile mai mari ale petrolului vor opri temporar dezinflaţia.

Inflaţia a fost în scădere constantă începând cu februarie 2023 şi a ajuns la 8,8% în luna septembrie. Aşteptările sunt ca această scădere să continue până la finalul anului, în principal sub influenţa efectelor de bază şi, în special, a corecţiei preţurilor la alimente, luând în calcul inputul recoltei agricole din 2023 şi plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază, potrivit OTP Bank.

Reprezentantul OTP Bank a mai adăugat că în întreaga zonă euro şi în SUA există probleme, iar acestea se manifestă şi în România.

„O creştere a randamentelor obligaţiunilor locale, deci prima de risc pentru activele româneşti a devenit mai ridicată, ceea ce face ca BNR să fie mai precaută“, susţine Mihaly Kovacs.

În ceea ce priveşte creditarea, ritmul de creştere continuă să fie mai mic, ceea ce corespunde evoluţiilor PIB, mai spus analistul OTP Bank.

„Creşterea împrumuturilor continuă să fie mai mică, ceea ce corespunde evoluţiilor PIB. Pe zona creditelor ipotecare se înregistrează o scădere. În privinţa generării de credit în economie vedem că activităţile corporate sunt mai scăzute decât anul trecut, cele pentru credite de consum au scăzut uşor.

Din perspectiva creditelor ipotecare, Gyula Fater, CEO al OTP Bank România a explicat în cadrul webinarului că se aşteaptă o uşoară revenire anul viitor, iar viteza cel mai probabil va creşte în a doua parte a anului viitor.

„Ne aşteptăm la o uşoară revenire a creditelor ipotecare. Are legătură cu rata dobânzii. Cel mai probabil primele semnale de tăiere a ratelor vor avea loc vara viitoare, deci probabil că va fi un semnal ca oamenii să îşi ia mai multe împrumuturi. Recuperarea până la mijlocul anului viitor nu va fi prea mare, dar după aceea probabil va creşte viteza“, a explicat şeful OTP Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO