Bănci și Asigurări

Mediafax: Carpatica discuta cu nemtii de la Commerzbank

Mediafax: Carpatica discuta cu nemtii de la Commerzbank

Ilie Carabulea, principalul actionar al bancii, este cel mai bogat om din Sibiu

26.06.2008, 18:59 38

Commerzbank, una dintre cele mai puternice banci germane, ar purta discutii pentru preluarea Bancii Carpatica, fiind de asteptat incheierea unei tranzactii pana in toamna, conform unor surse citate de Mediafax.
Dupa aparitia informatiei Mediafax, actiunile Carpatica au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, in conditiile in care se inregistrase deja o crestere de 15%, pana la 0,253 lei. Dupa circa o ora si jumatate au aparut precizarile managementului bancii, iar tranzactiile au putut fi reluate.
"In pofida tuturor speculatiilor, nu se poarta discutii legate de participari la capitalul social al Bancii Carpatica din partea Commerzbank", sustine Nicolaie Hoanta, directorul general al bancii.
"Cel mai vechi partener extern al Bancii Carpatica este Commerzbank, institutie cu care BCC are excelente relatii de afaceri. Banca va fi si in continuare deschisa unor largi colaborari in domeniul finantarii, urmarind fructificarea resurselor si avantajelor proprii", a mai spus Hoanta.
De asemenea, Ilie Carabulea, cel mai important actionar al bancii, a declarat pentru Mediafax ca vrea sa consolideze structurile functionale ale bancii si sa adapteze strategia la noile conditii din piata internationala financiar-bancara.
Conform surselor citate de Mediafax, actionarii Carpatica evalueaza banca la 1,8-2 miliarde de lei (500-550 milioane de euro). Carpatica are active de peste 634 mil. euro, iar profitul pe 2007 a fost de 2,5 mil. euro.
Commerzbank, cu active de peste 616 mld. euro si un profit brut de 2,5 mld. euro in 2007, are de mai multi ani un birou de reprezentare la Bucuresti.
Banca germana a fost considerata de mai multe ori drept un potential cumparator pe piata bancara romaneasca, insa nemtii nu au facut niciun pas, neparticipand nici la privatizarea BCR. Banca este unul dintre actionarii semnificativi ai ProCredit Bank.
De cealalta parte, Carpatica, Banca Transilvania si Credit Europe Bank sunt principalele tinte potentiale de achizitie ramase pe piata, Carpatica fiind cea mai mica dintre ele dupa active, insa cu o retea de circa 250 de unitati. In fiecare caz, actionarii principali resping speculatiile care circula pe piata si sustin ca nu intentioneaza sa vanda bancile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO