Bănci și Asigurări

Marsh: Brokerii vor intermedia 7%-8% din pensiile facultative

04.03.2008, 15:05 22

Brokerii de asigurare si de pensii vor intermedia doar 7%-8% din numarul de contracte noi de pensii private facultative (pilonul III) de anul acesta, estimeaza Daniela Barbieru, senior consultant la Marsh, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurare de pe piata.
"In conditiile actuale, anul acesta piata va putea atinge probabil un numar de 200.000-300.000 de participanti la pensiile facultative", a declarat ea. Ca urmare, ponderea brokerilor in acest numar total de clienti ar putea fi de 14.000-24.000, potrivit estimarilor sale.
Pana acum, 34 de brokeri de pensii si de asigurare s-au autorizat sa vanda pensii facultative, piata asteptand ca anul acesta sa se mute atentia de la pensiile obligatorii (pilonul II) la cele facultative (pilonul III). "2008 va fi cu siguranta un an important pentru pensiile facultative. Dupa finalizarea perioadei de subscriere pentru pilonul II, populatia are acum o mai buna educatie in vederea economisirii pentru varsta pensionarii", spune Daniela Barbieru, adaugand ca la dezvoltarea pietei vor contribui si reorientarea fortelor de vanzare (de la pensiile obligatorii) si interesul mai mare al angajatorilor pentru pensiile facultative.
"Angajatorii capata de la an la an o mai mare deschidere spre oferirea unui pachet cat mai complet de beneficii, inclusiv pensii facultative. La alegerea beneficiilor oferite se tine intotdeauna cont de componenta de cost. Desi nivelul deductibilitatii oferite este destul de scazut, pensiile private facultative, alaturi de asigurarile private de sanatate, sunt cele care starnesc cel mai adesea interesul angajatorului, dintre celelalte produse de asigurare ce pot fi oferite ca beneficiu angajatilor", afirma ea.
Majoritatea jucatorilor de pe piata considera nivelul deductibilitatii prea redus pentru a fi atractiv, dar recunosc ca 200 de euro pe an - atat pentru angajat, cat si pentru angajator - este mai bine decat nimic.
In acelasi timp, majorarea deductibilitatii ar aduce si mai mult interes pentru pensiile facultative.
Consultantul Marsh afirma ca brokerii de asigurare autorizati sa vanda pensii facultative isi vor folosi baza existenta de clienti, fie ca este vorba de clienti corporate - angajatori interesati sa ofere aceste produse in pachetul de beneficii pentru salariati - sau clienti individuali (retail).
"Pentru o abordare retail este necesara o forta de vanzari importanta si o politica de vanzare din usa in usa. Aceasta modalitate va fi definitorie pentru agentii administratorilor de fonduri de pensii si pentru brokerii locali infiintati special pentru intermedierea pensiilor private sau a asigurarilor de viata", considera ea.
In opinia Marsh, doar 30-40% din clientii de anul acesta la pensiile facultative vor veni din vanzari corporate, "intr-un scenariu optimist", adica al majorarii deductibilitatii si al introducerii unei perioade de tip "vesting" la aceste produse.
Procedura de "vesting" ar presupune ca platile facute de angajatori la pensiile facultative, in beneficiul angajatilor proprii, sa treaca efectiv in proprietatea salariatilor doar dupa o anumita perioada, pentru a motiva angajatii sa ramana in companie mai mult timp.
"Vesting" este o procedura specifica pensiilor ocupationale (in modelele de pensii private din Europa Occidentala) si nu este in acest moment inclusa in legislatia romaneasca de profil.
Brokerii ar putea avea un rol mai ridicat in atragerea clientilor corporate mari decat companiile de administrare, pentru ca au clienti pe alte linii de asigurare, deci au acces la o baza de clienti semnificativa, considera Karina Rosu, director general al brokerului de asigurari AON, de asemenea autorizat sa vanda pensii facultative.
"Ne vom concentra pe vanzari catre angajatori, pentru ca nu avem o structura de vanzari bazata pe agenti care sa vanda polite individuale", a declarat Karina Rosu.
"Anul trecut am facut multe prezentari companiilor, dar procesul de decizie este foarte lung, iar multe companii si-au bugetat cheltuieli cu pensiile facultative abia pentru acest an sau pentru 2009, de aceea n-am vazut anul trecut o crestere rapida a acestei piete. Anul acesta am semnat deja primele contracte, pe masura ce au inceput exercitiile bugetare ale companiilor", explica ea.
Karina Rosu spune insa ca este prea devreme pentru estimari pe aceasta piata, dezvoltarea acesteia urmand sa fie un proces lent, dar care va lua avant in anii urmatori. "Pe masura trecerii timpului, pensiile facultative vor deveni un beneficiu daca nu obligatoriu, macar acceptat de angajatori", a conchis ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO