Bănci și Asigurări

Mariri de nota in sistemul bancar, dar si o coringenta

25.11.2003, 00:00 29



O singura banca de pe piata romaneasca este clasificata de catre banca centrala in cea mai slaba categorie de rating - 5, detinand la sfarsitul lunii septembrie o pondere de numai 0,08% din totalul activului bancar.



"Este o nota justificata de calitatea slaba a managementului si de lipsa profitabilitatii. In plus, o afecteaza calitatea actionarilor", afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala.



Banca respectiva nu risca intrarea in faliment, in conditiile in care inregistreaza o solvabilitate de 78%, insa ar putea fi sanctionata cu retragerea licentei. Banca in cazua are insa restrictii la creditare.



La sfarsitul anului trecut, ponderea categoriei de rating 5 in totalul activului bancar se ridica la 0,15%. Bancilor cu rating 5 le este interzis sa atraga depozite de la populatie.



In categoria de rating 4 sunt incluse bancile cu profitabilitate redusa. Comparativ cu decembrie 2002, ponderea acestora in sistem a scazut de la 3,89% la 0,94% la sfarsitul lui septembrie, dupa ce in martie a atins un varf de 4,75%. Din aceasta categorie fac parte banci cu probleme in a proviziona mai mult decat BNR considera necesar.



In primele noua luni ale acestui an a crescut ponderea in sistem a bancilor notate de BNR cu calificative corespunzatoare ratingului 3, respectiv de la 19,33% in decembrie 2002, la 23,21% in septembrie 2002.



Aici se regasesc sase banci, inclusiv cele care au statul roman ca actionar. Conform grilei de punctaj folosite de BNR, bancile care au ca actionar majoritar statul, sunt incluse in categoria de rating 3 pentru calitatea actionariatului.



Bancile cu rating 3 au probleme de expunere prea mare la risc, respectiv o calitate mai slaba a activelor. In unele cazuri, riscul de credit ajunge la 60-65%, ceea ce reprezinta nivelul maxim admis de banca centrala.



Majoritatea bancilor de pe piata romaneasca au primit la ultima evaluare facuta de BNR note corespunzatoare ratingului 2, detinand cota de 72% in totalul activului bancar.



Ponderea bancilor cu rating 2 a crescut constant in ultimele noua luni, urcand de la 66,78% in decembrie 2002, la 72,37% la sfarsitul lui septembrie 2003.



O singura banca este inclusa de BNR in categoria de rating 1. Nicolae Cinteza spune ca diferenta dintre ratingul 1 si ratingul 2 este foarte mica. Astfel, banca notata cu rating 1 a obtinut 20 de puncte la evaluarea facuta de BNR pe baza unui software special, in timp ce urmatoare clasata a strans 22 de puncte. "Vom propune Consiliului de Administratie al BNR sa nu mai facem controale anuale la bancile cu rating 1 si 2, trecand la o supraveghere pe baza de raportari, pentru a ne concentra pe restul bancilor", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supravehegere din banca centrala.



El spune ca bancile comerciale de pe piata romaneasca ar trebui sa-si reduca expunerea la risc descurajand retragerea depozitelor inainte de termen, prin includerea in contract a unui comision foarte ridicat. Numai Banca Tiriac practica un asemenea comision, folosit de majoritatea bancilor din strainatate. FMI continua sa solicite bancii centrale urmarirea atenta a activitatii de creditare din sistem, intensificarea inspectiilor, discutarea eventualelor probleme direct cu actionarii si, daca va fi necesar, inasprirea anumitor indicatori de prudentialitate, cum ar fi majorarea ratei minime de solvabilitate de la 12% la 14%. razvan.voican@zf.ro





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO