Bănci și Asigurări

Marii asiguratori si-au mai redus din pierderi. Are sanse piata sa revina pe profit?

Cristian Fugaciu, CEO al Marsh Romania

Cristian Fugaciu, CEO al Marsh Romania: Este posibil ca anul acesta asiguratorii sa controleze mai bine cheltuielile. Este clar ca in 2010 va fi mai rau decat anul trecut

26.05.2010, 00:00 59

Mai multe companii de asigurari din top zece au reusit sa isireduca pierderile in 2009, ceea ce ar putea determina imbunatatirearezultatului net al pietei asigurarilor sau chiar trecerea acesteiape profit, dupa ce in perioada 2006-2008 aceasta industrie ainregistrat o pierdere neta totala de peste 900 de milioane delei.

Astfel, grupul francez Groupama si-a diminuat pierdereainregistrata pe piata locala de la 88 mil. lei (24 mil. euro) in2008 la 34 mil. lei (8 mil. euro) anul trecut, potrivit unui raportpublicat recent de grup. De asemenea, compania Uniqa (fosta Unita)a trecut pe profit in 2009, cu un plus de 2,5 mil. lei, dupa ce inanul anterior a raportat o pierdere de 143,4 mil. lei. Siasiguratorul Ardaf a reusit sa isi reduca la jumatate pierderile,de la 185 mil. lei in 2008 la 90,5 mil. lei anul trecut.

"Exista mai multa presiune pe eficienta, asiguratorii sunt maiatenti si la plata despagubirilor. O eficientizare masiva acompaniilor, insa nu am vazut", spune Cristian Fugaciu, directorulgeneral al Marsh, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari depe piata locala. La nivel mondial, Marsh este primul broker deasigurari. "Nu stiu daca piata va reveni pe profit, este greu deestimat. Noi avem o piata mai atipica, asiguratorii sunt maidispusi sa faca sacrificii si sa mai lase din pret. Competitia estemai agresiva decat in alte tari", explica Fugaciu.

Pierderile vin din competitia agresiva

Pierderile masive ale asiguratorilor in ultimii ani au fostcauzate de competitia agresiva pentru castigarea cotei de piata, inspecial prin preturile la politeleRCA (raspundere civila auto obligatorie) pentru a atrage clienti,ducand acest business sub limita profitabilitatii.

In aceste conditii, actionarii companiilor de asigurari aupompat zeci de milioane de euro pentru acoperirea pierderilor.

In 2009, de exemplu, valoarea totala a majorarilor de capitalrealizate de actionarii asiguratorilor a depasit 300 de milioane deeuro.

"Este posibil ca anul acesta asiguratorii sa controleze mai binecheltuielile. Este clar ca in 2010 va fi mai rau decat anul trecut.Normal ar fi ca in aceste conditii sa se imbunatateasca profitul,dar problema este ca si veniturile au scazut destul de mult, celputin in primul trimestru", mai spune directorul general al Marsh.In timp ce mai multi asiguratori din top zece si-au reduspierderile sau chiar au trecut pe profit in 2009, in cazul BCRAsigurari pierderea a urcat de la 5,7 mil. lei in 2008 la 55,5 mil.lei in 2009.

De asemenea, Omniasig si-a redus profitul, in conditiile in carein 2008 inregistrase un rezultat extraordinar in urma vanzariiparticipatiei detinute la asiguratorul Uniqa. Pe de alta parte,insa, Allianz-Tiriac, Astra, ING si Generali au raportat cresteride profit anul trecut comparativ cu 2008. Din top zece numai Asiromnu si-a publicat inca rezultatul financiar pentru 2009.

Cand a intrat piata asigurarilor pe minus

Piata asigurarilor a intrat pentru prima data pe pierdere netain 2006, cand minusul a fost de 68 mil. lei (circa 20 mil. euro),potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

In anii urmatori, pierderile s-au adancit, ajungand la 253 mil.lei in 2007 si 583 mil. lei in 2008. Companiile de asigurari sustinca pierd in special din asigurarile auto, unda rata daunei esteridicata, iar preturile - chiar daca sunt majorate in fiecare an -nu acopera cheltuielile cu despagubirile.

Pierderea pietei vine astfel in principal de la companiile deasigurari generale, cele care activeaza pe segmentul asigurarilorde viata fiind, in general, profitabile.

De exemplu, daca pe segmentul asigurarilor generale companiileau inregistrat o pierdere tehnica neta (adica rezultata doar dinactivitatea de asigurari) de 667 de milioane de lei in 2008, pesegmentul asigurarilor generale companiile au raportat un profittehnic de 86 de milioane de lei, potrivit datelor Comisiei deSupraveghere a Asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO