Marii asiguratori si-au mai redus din pierderi. Are sanse piata sa revina pe profit?

Autor: Angela Placinta 26.05.2010

Piata de asigurari a intrat pe minus in 2006, iar de atunci pierderile s-au adancit in fiecare an. In 2009, insa, marii asiguratori par sa aiba rezultate mai bune. Va reveni industria asigurarilor pe plus sau actionarii vor continua sa pompeze zeci de milioane de euro in companii?



Mai multe companii de asigurari din top zece au reusit sa isi reduca pierderile in 2009, ceea ce ar putea determina imbunatatirea rezultatului net al pietei asigurarilor sau chiar trecerea acesteia pe profit, dupa ce in perioada 2006-2008 aceasta industrie a inregistrat o pierdere neta totala de peste 900 de milioane de lei.

Astfel, grupul francez Groupama si-a diminuat pierderea inregistrata pe piata locala de la 88 mil. lei (24 mil. euro) in 2008 la 34 mil. lei (8 mil. euro) anul trecut, potrivit unui raport publicat recent de grup. De asemenea, compania Uniqa (fosta Unita) a trecut pe profit in 2009, cu un plus de 2,5 mil. lei, dupa ce in anul anterior a raportat o pierdere de 143,4 mil. lei. Si asiguratorul Ardaf a reusit sa isi reduca la jumatate pierderile, de la 185 mil. lei in 2008 la 90,5 mil. lei anul trecut.

"Exista mai multa presiune pe eficienta, asiguratorii sunt mai atenti si la plata despagubirilor. O eficientizare masiva a companiilor, insa nu am vazut", spune Cristian Fugaciu, directorul general al Marsh, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari de pe piata locala. La nivel mondial, Marsh este primul broker de asigurari. "Nu stiu daca piata va reveni pe profit, este greu de estimat. Noi avem o piata mai atipica, asiguratorii sunt mai dispusi sa faca sacrificii si sa mai lase din pret. Competitia este mai agresiva decat in alte tari", explica Fugaciu.

Pierderile vin din competitia agresiva

Pierderile masive ale asiguratorilor in ultimii ani au fost cauzate de competitia agresiva pentru castigarea cotei de piata, in special prin preturile la politele RCA (raspundere civila auto obligatorie) pentru a atrage clienti, ducand acest business sub limita profitabilitatii.

In aceste conditii, actionarii companiilor de asigurari au pompat zeci de milioane de euro pentru acoperirea pierderilor.

In 2009, de exemplu, valoarea totala a majorarilor de capital realizate de actionarii asiguratorilor a depasit 300 de milioane de euro.

"Este posibil ca anul acesta asiguratorii sa controleze mai bine cheltuielile. Este clar ca in 2010 va fi mai rau decat anul trecut. Normal ar fi ca in aceste conditii sa se imbunatateasca profitul, dar problema este ca si veniturile au scazut destul de mult, cel putin in primul trimestru", mai spune directorul general al Marsh. In timp ce mai multi asiguratori din top zece si-au redus pierderile sau chiar au trecut pe profit in 2009, in cazul BCR Asigurari pierderea a urcat de la 5,7 mil. lei in 2008 la 55,5 mil. lei in 2009.

De asemenea, Omniasig si-a redus profitul, in conditiile in care in 2008 inregistrase un rezultat extraordinar in urma vanzarii participatiei detinute la asiguratorul Uniqa. Pe de alta parte, insa, Allianz-Tiriac, Astra, ING si Generali au raportat cresteri de profit anul trecut comparativ cu 2008. Din top zece numai Asirom nu si-a publicat inca rezultatul financiar pentru 2009.

Cand a intrat piata asigurarilor pe minus

Piata asigurarilor a intrat pentru prima data pe pierdere neta in 2006, cand minusul a fost de 68 mil. lei (circa 20 mil. euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

In anii urmatori, pierderile s-au adancit, ajungand la 253 mil. lei in 2007 si 583 mil. lei in 2008. Companiile de asigurari sustin ca pierd in special din asigurarile auto, unda rata daunei este ridicata, iar preturile - chiar daca sunt majorate in fiecare an - nu acopera cheltuielile cu despagubirile.

Pierderea pietei vine astfel in principal de la companiile de asigurari generale, cele care activeaza pe segmentul asigurarilor de viata fiind, in general, profitabile.

De exemplu, daca pe segmentul asigurarilor generale companiile au inregistrat o pierdere tehnica neta (adica rezultata doar din activitatea de asigurari) de 667 de milioane de lei in 2008, pe segmentul asigurarilor generale companiile au raportat un profit tehnic de 86 de milioane de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.