Bănci și Asigurări

Când un mare investitor din Arabia Saudită a refuzat să ajute Credit Suisse, banca elveţiană s-a prăbuşit. Acum un alt investitor arab, din Qatar, se retrage din acţionariatul Barclays, o bancă britanică cu probleme

Barclays nu închide doar sucursale, ci şi conturi, unele vechi şi active de zeci de ani. Le-a închis de-a lungul anului fără avertisment, lăsând biserici, ONG-uri, organizaţii comunitare şi de binefacere şi afaceri mici de familie în criză de bani şi în imposibilitatea de a mai funcţiona. Banca n-a închis însă, finanţarea pentru combustibilii fosili.

Barclays nu închide doar sucursale, ci şi conturi, unele vechi şi active de zeci de ani. Le-a închis de-a lungul anului fără avertisment, lăsând biserici, ONG-uri, organizaţii comunitare şi de binefacere şi afaceri mici de familie în criză de bani şi în imposibilitatea de a mai funcţiona. Banca n-a închis însă, finanţarea pentru combustibilii fosili.

Autor: Bogdan Cojocaru

05.12.2023, 22:37 12985

În marea criză financiară, Barclays, una dintre cele mai mari instituţii bancare britanice, a reuşit să evite bailoutul doar cu ajutorul unor investiţii de 12 miliarde de lire sterline din Qatar venite printr-o schemă bănuită a fi frauduloasă. Acum, banca are din nou dificultăţi mari, fiind presată să se restructureze şi să-şi eficientizeze operaţiunile, iar investitorii qatarezi se retrag, agravând problemele. Părăsesc ei o corabie care stă să se scufunde?

Acţiunile Barclays se scufundă, cu sigu­ran­ţă. Au pierdut peste 10% din valoare de la înce­putul anului, dar pe parcurs au înregistrat scă­deri şi mai mari. Barclays a ajuns astfel prin­tre cele mai ieftine bănci internaţionale. Acţiunile au scăzut şi ieri după ce s-a aflat că fondul su­ve­ran de investiţii al Qatarului a pornit operaţiu­nile de vânzare a aproape jumă­tate din titlurile deţinute la banca britanică. Qatar Invest­ment Authority, cu subsidiara sa Qatar Holding, este considerată un investitor de drum lung şi este al doilea acţio­nar al Barclays ca mărime, potri­vit datelor Bloomberg.

Prin vânzarea de acţiuni în valoare de 510 milioane lire de­ma­rată zilele acestea, QIA este aş­tep­tată să-şi reducă participa­ţia de la 5,3% la 2,9%. Qatarezii fac această mutare când directorul executiv al băncii, C.S. Ven­ka­ta­krish­nan, încearcă să câştige încrederea in­ves­titorilor cu un plan de reformă strategică pe care intenţionează să-l prezinte în primăvară. Investitorii cer mai mult profit pentru acţiunile lor, iar pentru a reuşi acest lucru Barclays reduce costurile, inclusiv pe cele cu personalul.

Prin lumea financiară se vorbeşte de redu­ceri de personal la Paris şi Hong Kong şi mai multe în India. Pe prima linie a frontului conce­dierilor din India sunt angajaţii care au contri­buit în ultimii ani la transformarea digitală a băncii. Digitalizarea permite în prezent închi­de­rea unor sucursale cu puţini clienţi, cum ar fi cea de pe High Streetul lon­donez. Şi astfel nici operaţiunile brita­ni­ce nu sunt ocolite de restructurări de per­so­nal. Un sindicat al Barclays a anun­ţat recent că banca va elimina 900 de poziţii din Marea Britanie sau 2% din totalul de acolo. Anul acesta instituţia de credit închide în total 180 de sucursale, iar anul viitor alte câteva zeci.

Restructurări fac în Marea Britanie şi alte bănci cu renume, cum ar fi Metro Bank şi Lloyds. Metro, un creditor fără vechime şi cu strategii perturbatoare, va renunţa la 20% din angajaţi pentru a reduce cheltuielile cu 50 de mi­lioane de lire pe an. Are probleme financiare mari după ce în 2019 a fost lovită de un uriaş scandal de contabilitate care i-a decimat ma­nage­mentul şi i-a redus valoarea de piaţă. Banca are nevoie de un salvator, iar printre numele vehiculate se numără Barclays. Aceas­ta din urmă ar analiza şi posibilităţile de a cum­păra operaţiunile bancare ale Tesco, potrivit Reuters.

Barclays n-a închis doar sucursale, ci şi con­turi, unele vechi şi active de zeci de ani. Le-a închis de-a lungul anului fără avertisment, lă­sând biserici, ONG-uri, organizaţii comuni­tare şi de binefacere şi afaceri mici de familie în cri­ză de bani şi în imposibilitatea de a mai funcţio­na. Managementul băncii nu a dat explicaţii, ci a anunţat că în unele cazuri alte conturi vor fi deschise, dar nu rapid. Barclays n-a închis însă, finanţarea pentru combustibilii fosili. Toate a­cestea au pătat imaginea şi au redus credibili­ta­tea unei bănci şi aşa împovărate cu scandaluri.

Unul dintre cele mai mari îl are ca actor principal pe chiar acţionarul din Qatar. QIA a ajutat Barclays să strângă peste 12 miliarde de lire sterline de la investitori în 2008, în plină criză financiară globală. Banca avea nevoie urgentă de bani pentru a evita un incomod bailout prin care statul ar fi ajuns acţionar. Acţi­unea de strângere de bani a atras o investigaţie din partea autorităţilor britanice şi un proces. Cazul a avut ca obiect o presupusă asistenţă financiară oferită de bancă Qatarului printr-un împrumut de trei miliarde de dolari pentru achi­ziţionarea de acţiuni Barclays direct sau indirect, potrivit Financial Times.

Cazul a fost închis în 2018, dar banca a fost amendată cu 50 de milioane de lire anul trecut de autorităţile britanice pentru că a ascuns fap­tul că a plătit comisioane de sute de milioane de lire anumitor investitori qatarezi pentru ca ei să contribuie cu capital nou. Documente oficiale arată că retragerea QIA din acţionariatul Barclays durează de mai mult timp.

Instituţia qatareză şi-a redus participaţia la banca britanică cu 5% anul trecut şi cu 10% în 2021. Vânzarea de acţiuni anunţată recent este doar cel mai mare pas de până acum făcut în această direcţie.

În timp ce băncile britanice se lovesc de probleme financiare şi se restructurează, Banca Angliei a asigurat că sistemul bancar britanic poate rezista în scenarii extreme. Guvernul vrea să dereglementeze sectorul pentru a încuraja investiţiile. Totuşi, problemele se agravează când investitorii sunt atenţi la cele mai mici vulnerabilităţi din sistemele bancare pentru a nu fi prinşi pe picior greşit, aşa cum s-a întâmplat în minicriza bancară din SUA din primăvară.

Mai multe bănci americane au căzut atunci din lipsă de încredere şi de teamă clienţii băncilor s-au înghesuit să-şi retragă banii, provocând hemoragii mortale de capital. Criza a provocat şi căderea colosului Credit Suisse din Elveţia. Banca a fost salvată de UBS, dar din imperiul de odinioară a rămas doar numele. La prăbuşirea sa a contribuit refuzul declarat de a veni în ajutor al unui alt investitor şi acţionar din lumea arabă, Saudi National Bank din Arabia Saudită

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ÅŸtiri
AFACERI DE LA ZERO