Bănci și Asigurări

Mai multe credite, mai multe datorii restante

18.06.2003, 00:00 14

Creste numarul creditelor clasificate drept restante si indoielnice
Un volum in crestere al creditelor inseamna si plati restante mai mari. Asa se face ca nmarul clientilor bancari cu restante la rambursarea creditelor contractate a crescut cu 5,4% in luna aprilie, comparativ cu nivelul inregistrat in martie.
Numai sumele restante datorate de debitorii aflati in procese de reorganizare si lichidare insumau la sfarsitul lui aprilie 5.280 de miliarde de lei. La nivelul lunii martie, creantele restante si indoielnice se ridicau la circa 17.971 miliarde de lei. Ponderea acestora in capitalul propriu al sistemului bancar urcase la 3,4% fata de 2% in decembrie 2002. Datele pentru luna aprilie nu au fost publicate in buletinul lunar al bancii centrale. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu apreciaza ca nu exista riscuri pana la un nivel al acestui indicator de 5%.
Conform unor surse autorizate, banca centrala a inceput din luna aprilie sa fie ingrijorata de cresterea numarului de credite clasificate drept restante si indoielnice. De fapt, oficialii BNR au atras atentia inca de la inceputul anului ca in contextul unei economii nerestructurate, o crestere neprudentiala a creditarii ar putea sa aiba, in cele din urma, consecinte la nivelul sistemului bancar.
Potrivit informatiilor stranse de Centrala Riscurilor Bancare (CRB), numarul celor care au obtinut credite de la banci - persoane fizice si companii - a crescut in luna aprilie cu 7,6%, ajungand la 44.261.
Numarul din ce in ce mai mare al solicitantilor de credite care au trecut pragul bancilor s-a reflectat in cresterea cu 16,4% a accesarilor bazei de date a CRB pentru informare asupra istoricului de credit al potentialilor debitori, pana la 24.451. In acelasi timp, numarul debitorilor raportati de doua sau mai multe banci a urcat cu 4,5%.
La sfarsitul lunii aprilie, numarul creditelor acordate si al angajamentelor asumate de banci crescuse cu 6,3% fata de luna martie.
Centrala Riscurilor Bancare monitorizeaza expuneri ale bancilor fata de un singur debitor in valoare egala sau mai mare de 200 milioane de lei, reprezentand cel putin 90% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de sistemul bancar fata de clienti. O eventuala imagine ingrijoratoare a calitatii creditului ar putea fi indusa si de noile criterii de clasificare, vazute de banci ca o frana in calea creditarii, insa acestea s-ar putea dovedi binevenite avand in vedere experienta nu prea indepartata.
Creditul neguvernamental a crescut in luna aprilie cu 4,3% fata de martie. In termeni reali, cresterea cumulata pe primele patru luni ale anului s-a ridicat la 10,1 la suta%, pana la un nivel de 206 479 miliarde lei. Acesta a fost rezultatul cresterii cu 5,4% a componentei in lei si cu 3,6 la suta a celei in valuta. Exprimat in euro, creditul in valuta acordat de banci s-a majorat cu 1,4%.
 Cresterea rapida a creditului, incurajata de unele banci prin dobanzi sub nivelul pietei pentru atragerea cat mai multor clienti, a readus in discutie nevoia ca sistemul bancar romanesc sa aiba la dispozitie o baza de date cat mai detaliata privind istoricul financar al potentialilor clienti ai unei banci.
In prezent, au loc discutii care s-ar putea finaliza cu infiintarea, cat mai curand, a institutiei biroului de credit, proiect care va putea beneficia si de finantare straina.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO