Bănci și Asigurări

Maghiarii de la OTP revin pe pierdere in T1: -2,4 mil. euro

Maghiarii de la OTP revin pe pierdere in T1: -2,4 mil. euro

Laszlo Diosi: Vom creste mai rapid pe partea de depozite

20.05.2009, 13:45 8

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar, a inregistrat in primul trimestru (T1) o pierdere neta de 2,4 milioane de euro, pe fondul constituirii de provizioane pentru acoperirea unor pierderi potentiale din credite de 6,8 milioane de euro.

Exprimata in forinti maghiari, pierderea a fost de 725 de milioane de forinti, de aproape sapte ori mai mare decat pierderea din aceeasi perioada din 2008, potrivit raportului trimis de grupul OTP Bursei de la Budapesta.
OTP Bank Romania incheiase anul trecut pe profit, datorita castigurilor inregistrate in semestrul al doilea, acesta fiind de altfel primul an profitabil de la demararea operatiunilor in 2005.
"Explicatia pentru aceasta pierdere este nivelul ridicat al provizioanelor constituite in special pentru creditele imobiliare si cele acordate intreprinderilor mici si mijlocii, ca urmare a deprecierii cursului. Veniturile obtinute de banca au inregistrat cresteri importante, iar divizia de Asset Management a avut un rezultat pozitiv in primul trimestru", a explicat pentru ZF Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.
Provizioanele constituite in primul trimestru din 2009 au fost de peste noua ori mai mari decat cele din aceeasi perioada din 2008. Totusi, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2008, volumul provizioanelor constituite a scazut usor. Diosi spune ca din martie calitatea portofoliului de credite s-a stabilizat, iar din mai se resimte o imbunatatire semnificativa, pe masura ce clientii s-au adaptat la noile conditii.
 
Neperformantele castiga teren
Ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile) era in martie de 2,3% din portofoliul total de credite, fata de 1,3% in decembrie anul trecut. OTP avea in martie provizioane pentru riscul de credit de 24 de milioane de euro, sau 2,1% din portofoliul total de credite, care acopereau in proportie de 93% creditele clasificate ca neperformante.
"Daca am fi pastrat nivelul de provizioane din primul trimestru al anului trecut, am fi facut un profit de 25 de milioane de lei. Asta arata clar problemele din portofoliile de credite la nivelul intregului sistem", spune Diosi.
Activele bancii au coborat usor, la 1,35 miliarde de euro in martie, de la 1,37 miliarde de euro in decembrie. Soldul creditelor acordate clientilor a ajuns la 1,15 miliarde de euro, din care aproximativ o treime reprezinta finantari pentru companii si doua treimi finantari pentru clientii de retail. Raportul grupului precizeaza ca, exprimat in lei, soldul creditelor a scazut usor, in special pe segmentul de credite de retail acordate fara garantii.
Depozitele atrase de la clienti au urcat la 271 de milioane de euro, de la 270 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO