Bănci și Asigurări

Lichiditatea mare a pietei impinge dobanzile mai jos

17.06.2004, 00:00 17



Rata medie a dobanzii platita de Ministerul Finantelor Publice pentru certificatele de trezorerie cu scadenta la un an a scazut, marti, cu 0,26 puncte fata de emisiunea anterioara, pana la 17,24% pe an, in vreme ce dobanda titlurilor la trei luni s-a mentinut in jurul nivelului de 18%.



Lichiditatea mare de pe piata a permis Finantelor sa se imprumute la dobanzi din ce in ce mai scazute, chiar daca in pasi marunti.



De aceasta conjunctura a profitat si banca centrala, care a lansat saptamana trecuta primele sale certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Ministerul Finantelor tinde sa revina la orientarea spre scadente mai lungi, de la un an in sus, astfel incat instrumentele celor joi mari jucatori de pe piata monetara sa nu se concureze.



BNR a acceptat sa ridice bani la o dobanda medie de 20,35% pe an. In conditiile in care dobanda la o luna a coborat la 20,75%, randamentul oferit de certificatele de depozit indica o tendinta de scadere a dobanzii de interventie la o medie de 19,5% in august.



Emisiunea de titluri de stat cu termen de un an lansata marti de Finante, a fost subscrisa integral. Volumul total al cererii bancilor comerciale a fost de 3.604 miliarde de lei, insa Trezoreria a mentinut oferta la nivelul programat, de 1.000 de miliarde de lei.



Randamentul maxim acceptat de Finante a fost de 17,38%, in scadere cu 0,12% fata de emisiunea similara din 10 iunie, iar randamentul mediu a scazut la 17,24%.



Valoarea emisiunii cu scadenta la trei luni a fost de 300 de miliarde de lei, certificatele fiind subscrise integral. Randamentul mediu a scazut cu circa 0,06% pana la 17,94% pe an.



Banca Nationala a Romaniei a redus, la 7 iunie, rata dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 20,75% pe an.



La sfarsitul lunii mai, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a solicitat bancilor sa reduca dobanzile practicate la credite. El a apreciat ca scaderea dobanzilor se va resimti si in cazul imprumuturilor Trezoreriei Statului, ceea ce va permite finantarea deficitului bugetar intr-o proportie mai ridicata prin emisiuni pe piata interna. In conditiile in care bugetul nu duce lipsa de bani, emisiunea de euroobligatiuni programata pentru semestrul I a fost amanata pentru a doua jumatate a anului, urmand sa fie lansata in functie de necesitati, eventual prin redeschiderea emisiunii de anul trecut.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO