Bănci și Asigurări

Libra Internet Bank încheie 2022 cu profit net de 238 mil. lei, plus 31% an/an. Soldul creditelor nete a ajuns la 6 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de 2021, iar activele au atins 9,7 mld. lei

Cristina Mahika-Voiconi, director general adjunct al Libra Internet Bank

Cristina Mahika-Voiconi, director general adjunct al Libra Internet Bank

Autor: Cristina Bellu

28.04.2023, 13:57 348

Libra Internet Bank, membră a grupului american de investiţii New Century Holdings, a obţinut în 2022 un profit net de 238,1 milioane lei, în creştere cu 31,4% faţă de anul anterior şi a reuşit să menţină o rată scăzută a creditelor neperformante, de 1,16%, considerabil mai favorabil decât media pieţei care s-a situat la un nivel de 2,65% la finalul anului.

Nivelul record al profitului realizat de instituţie a fost atins în condiţiile obţinerii unei rentabilităţi a capitalului (ROE) de 22,84% şi o rentabilitate a activelor (ROA) de 2,45%, spun oficialii băncii.

La 31 decembrie 2022, activele Libra Internet Bank se situau la nivelul de 9,7 mld. lei, în creştere uşoară de la 9,59 mld. lei în anul anterior.

Instituţia a intensificat activitatea de finanţare şi a încheiat anul 2022 cu un sold de credite nete de 6,01 miliarde lei (plus 10% faţă de anul precedent).

Segmentele în care banca este specializată -profesii liberale, agribusiness şi dezvoltare imobiliară, au reprezentat aproape două treimi din portofoliul de credite.

În acelaşi timp, sursele atrase au crescut la 8,25 miliarde lei (plus 6,03% faţă de anul precedent).

În paralel, banca a continuat să pună accent pe eficientizarea proceselor şi pe digitalizare, ceea ce a permis îmbunătăţirea indicatorului costuri operaţionale / venituri (cost to income) până 42,90%.

˶2022, al 25-lea an de funcţionare al Libra Internet Bank, a fost şi cel mai bun an din istoria noastră˝, spune Cristina Mahika-Voiconi, Director General Adjunct al Libra Internet Bank.

Banca a continuat în 2022 proiectele de dezvoltare a tehnologiei bancare. 85% dintre investiţii au fost realizate pentru echipamente şi programe IT. Astfel, echipa IT a realizat upgrade-ul informatic al soluţiei de core-banking, precum şi tranziţia la tehnologia TAFJ, care permite creşterea vitezei de procesare şi implementarea ultra-rapidă a tehnologiilor de ultimă generaţie, în beneficiul clienţilor şi al partenerilor băncii.

Pe parcursul anului, au fost de asemenea implementate 82 de proiecte RPA (Robotic Process Automation) şi 7 proiecte AI (Artificial Intelligence).

Libra Internet Bank este specializată în finanţarea unor domenii precum profesiile liberale, dezvoltatorii imobiliari şi agribusiness.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO