Bănci și Asigurări

Leul se intareste in asteptarea datelor privind cresterea economica pe primul trimestru

Leul se intareste in asteptarea datelor privind cresterea economica pe primul trimestru
02.06.2008, 19:02 11

Leul ar putea sa continue tendinta de apreciere fata de euro, spun analistii, sustinut de datele pozitive privind evolutia economiei romanesti in primul trimestru, care vin pe fondul atenuarii aversiunii fata de risc a investitorilor straini.
"Astazi vor fi publicate datele privind cresterea economica din primul trimestru al anului. Ne asteptam la o crestere anualizata cu 7,4%, ceea ce probabil va avea un impact favorabil asupra cursului de schimb", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank. Luna trecuta, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a afirmat ca economia a crescut cu 7,5% in primul trimestru, potrivit propriilor estimari.
In sedinta de vinerea trecuta, euro a continuat sa coboare pe piata valutara de la Bucuresti, in conditiile in care jucatorii straini au vandut valuta pe majoritatea pietelor emergente din regiune.
BNR a calculat un curs de 3,6213 lei pentru un euro, cu 2,86 bani mai putin decat in ziua precedenta. De altfel, acesta a fost cel mai scazut nivel atins de euro pe parcursul lunii mai. La inceputul saptamanii trecute euro trecea la cursul oficial de 3,67 lei, insa a pierdut teren, pe fondul imbunatatirii sentimentului regional.
Piata valutara interbancara s-a deschis vinerea trecuta in cotatii de 3,6290/3,6310 lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe parcursul zilei, euro a coborat pana la un minim de 3,62 lei, investitorii reactionand pozitiv la stirea revizuirii in sus a cifrei de crestere pentru economia americana in primul trimestru. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare cotatiile au inregistrat o corectie usoara, dupa ce au fost publicate date privind inflatia in zona euro, care s-au situat peste asteptari. Astfel, euro era tranzactionat la inchiderea pietei la 3,6250/3,6270 lei.
Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au ramas la niveluri de peste 10% pe an, pe fondul unei cereri ridicate de lichiditati. Astazi, BNR organizeaza licitatia pentru atragerea de depozite pe o saptamana. La operatiunile de sterilizare de saptamana trecuta a participat o singura banca comerciala, care a plasat numai 75 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO